Eerste monteur elektrotechnische systemen (Mechatronica)

BBL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Elektrotechnische systemen zijn al belangrijk in onze hedendaagse maatschappij en zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Als eerste monteur elektrotechnische systemen zorg je er dan ook voor dat onder andere industriële bedrijven zorgeloos gebruik kunnen blijven maken van deze systemen. Heb jij technisch inzicht? Dan is de opleiding tot eerste monteur elektrotechnische systemen zeker iets voor jou. 

Als eerste monteur elektrotechnische systemen: 

 • maak je elektrotechnische- en mechatronische producten;
 • plaats, installeer en test je elektrotechnische producten en systemen;
 • Hierbij zorg je o.a. voor de voorbereiding, samenstelling, het aansluiten van onderdelen, instellen en testen van de producten;
 • begeleid je de werkzaamheden.

Waar ga je werken als eerste monteur elektrotechnische systemen? 

Je kunt aan de slag in de machine-industrie en apparatenbouw, soms op een aparte assemblage/montage-afdeling. Het installeren kan ook bij de klant plaatsvinden. 

Hoe ziet de BBL-opleiding eerste monteur elektrotechnische systemen eruit?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend eerste monteur elektrotechnische systemenleer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt. Je werkt minimaal 24 uur per week bij een erkend elektrotechnisch bedrijf en gaat één dag per week naar school bij het Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Keuzedelen

Elke opleiding biedt een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. Bij de BBL opleiding kan het zijn dat de werkgever het keuzedeel kiest. Voorbeelden van keuzedelen voor Eerste monteur techniek zijn:

 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • 2D Tekenen
 • Basisvaardigheden werktuigkundige installaties 

Vervolgopleiding eerste monteur elektrotechnische systemen 

Mocht je door willen studeren na de opleiding eerste monteur elektrotechnische systemen dan zou dat kunnen met de opleiding Technicus engineering (elektrotechniek) niveau 4.

Praktische info

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • diploma Monteur elektrotechnische installaties niveau 2.

Startdatum

Bij de BBL-opleidingen in de elektrotechniek is flexibele instroom mogelijk in overleg met de intaker. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen. 

Duur opleiding

3 jaar (met mbo-diploma Monteur niveau 2: 1-2 jaar) 

Locatie 

Zaandam 

Kosten opleiding 

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 430. 

Meer over de opleidingskosten

Open dag eerste monteur elektrotechnische systemen 

Heb je interesse in de opleiding tot eerste monteur elektrotechnische systemen, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt