Technicus engineering elektrotechniek

BOL/BBL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Er komt veel kijken bij het ontwerpen, voorbereiden, maken, begeleiden en onderhouden van producten en systemen. Zonder de ondersteuning van een technicus engineering elektrotechniek verloopt deze productlevenscyclus een stuk minder soepel. De ondersteunende werkzaamheden die je als engineer verricht zijn daarbij onmisbaar. Heb jij technisch, ruimtelijk en wiskundig inzicht, ben je iemand die beslissingen durft te nemen en heb je een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel? Kies dan voor engineering.

Werk je al in de elektrotechniek op niveau 3 en wil je doorgroeien? Kies dan voor de BBL-variant van deze opleiding.

Hoe ziet de opleiding Technicus engineering elektrotechniek eruit?

Er zijn drie vakrichtingen binnen Technicus engineering: robotica-, elektrotechnisch- en werktuigbouwkundig engineer. In het eerste leerjaar ontwikkel je de basiskennis en vaardigheden die een engineer nodig heeft. Aan het eind van het eerste jaar maak je de keuze voor de opleiding Technicus engineering robotica, elektrotechniek of werktuigbouw.

Tijdens de opleiding Technicus engineering elektrotechniek leer je onder andere:

 • de basis om binnen verschillende functies aan de slag te kunnen: als projectleider, supervisor, uitvoerder of technicus:
 • om als projectleider bezig te zijn met de voorbereiding en begeleiding van de uitvoering van elektrotechnische werkzaamheden; je hebt contacten met klanten en houdt je bezig met ontwerpen, tekenen, calculeren en begeleiden;
 • om als supervisor leiding te geven en mee te helpen aan uitvoering van de afdeling techniek en onderhoud;
 • om als uitvoerder de uitvoering van projecten te regelen en het budget te bewaken;
 • om als technicus de specialist te zijn die in de praktijk technische problemen oplost of hieraan een belangrijke bijdrage levert. 

Keuzedelen 

Elke opleiding biedt, naast een basis- en profieldeel, een aantal keuzedelen. Sommige keuzedelen bereiden je voor op een vervolgopleiding, andere zijn meer gericht op het beroep. Dat zijn keuzedelen waarmee je je vakmanschap kunt verbreden of verdiepen. Je kunt onder andere kiezen uit de volgende keuze onderdelen:

 • Voorbereiding hbo wiskunde v/d techniek
 • BV werktuigkundige installaties geschikt voor N4 (480 uur)
 • Industriële automatisering
 • Drones Techniek
 • Industriële Robotica
 • Smart Technology (480 uur)
 • BV elektrotechnische installaties geschikt voor N4 (480 uur)

Technicus engineering elektrotechniek BBL 

De BBL-opleiding Technicus engineering elektrotechniek is opgezet als vervolg op de niveau 3-opleidingen in de elektrotechniek en duurt 2 jaar. Je werkt drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en gaat twee avonden in de week naar school bij het Regio College. Tijdens je studie krijg je begeleiding bij het leerbedrijf (je werkgever). Daar waar mogelijk kun je werkprocessen uit het leerbedrijf gebruiken in de lessen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Heb je minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo met wiskunde en natuurkunde dan is deze opleiding ook iets voor jouw. De opleiding duurt 4 jaar. De eerste 2 jaar staat in het teken van elektrotechnische vaardigheden en bijbehorende theorie. De laatste twee jaar word je geschoold in elektrotechnisch engineering.

Technicus engineering elektrotechniek BOL 

Kies je na het eerste jaar voor de BOL-opleiding Technicus engineering elektrotechniek, dan kies je voor een opleiding met veel kans op werk. Werknemers willen breed opgeleide professionals. Daarom is het eerste jaar een jaar wanneer in alle drie de vakrichtingen, robotica, elektrotechniek en werktuigbouwkunde, aan bod komen. Je werkt in groepjes aan projectopdrachten. De theorie- en praktijklessen haken daarop in. Voorbeelden van opdrachten in de richting elektrotechniek zijn het ontwerpen van een duurzame lantaarnpaal en het plaatsen van een stoplicht voor een wegversmalling. Aan het eind van het eerste jaar kies je voor een uitstroomrichting. Uiteraard helpt school je bij het kiezen van de juiste richting.

Van havo naar mbo

Voor veel havisten is het een logische stap: na de havo naar het hbo. Maar soms is een mbo-opleiding is een betere keuze. En je hoeft niet eens eerst de havo af te maken. Waarom zou je dat doen? Dit zijn de voordelen van een mbo-opleiding.

Vervolgopleiding technicus engineering 

Een mogelijke vervolgopleiding is een technisch georiënteerde hbo-opleiding, bijvoorbeeld Elektrotechniek of een bedrijfskundige opleiding.

Praktische informatie

Toelatingseisen 

Bij aanmelden: selecteer de opleiding Technicus engineering BOL.

BOL:

 • vmbo-diploma kl, gl of tl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma elektrotechniek niveau 2.

BBL:

 • mbo-diploma elektrotechniek niveau 3;
 • minimaal overgangsbewijs van 3 naar 4 havo met wiskunde en natuurkunde.

Startdatum 

Augustus

Duur opleiding  

BOL: 4 jaar
BBL: 2 jaar (met mbo-3 diploma)
BBL: 4 jaar (minimaal overgangsbewijs van 3 naar 4 havo met wiskunde en natuurkunde)

Locatie 

Zaandam

Kosten opleiding 

Voor zowel de BOL als BBL opleiding geldt:

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 700. 

Lees hier meer over de opleidingskosten.

Open dag Technicus engineering elektrotechniek en andere elektrotechniek opleidingen 

Heb je interesse in de opleiding tot technicus engineering elektrotechniek, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen voor techniekopleidingen.

Wat je wellicht ook interessant vindt