Beroepsprofiel chauffeur wegvervoer

Goederen moeten hoe dan ook zich kunnen verplaatsen tussen punt A en B. Vaak gaat dit vanuit magazijnen en distributiecentra. Maar omdat goederen zichzelf meestal niet kunnen verplaatsen hebben we vrachtwagenchauffeurs nodig. Vaak komt daar meer bij kijken dan mensen over het algemeen in eerste instantie denken. Ben jij nieuwsgierig naar dit proces dat altijd op rolletjes moet lopen? Dan is de opleiding chauffeur wegvervoer iets voor jou.

Wat is een vrachtwagenchauffeur? 

Als vrachtwagen chauffeur vervoer je lading van de ene plek naar de andere. Dit kan zowel in het binnen- of buitenland. Je bepaalt welke route het efficiëntst is en je houdt natuurlijk rekening met de rij- en rusttijden. De lading die je vervoert, bepaalt met wat voor vrachtwagen je rijdt. 

Wat doet een vrachtwagenchauffeur? 

Als vrachtwagenchauffeur:

  • vind je het leuk om dagelijks met een vrachtwagen op de weg te zitten;
  • kun je zelfstandig werken, want meestal ben je alleen onderweg;
  • laad en los je de lading;
  • beschik je over het nodige verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het vervoeren van goederen nooit zonder risico is;
  • ben je tamelijk handig, kleine storingen aan je wagen moet je namelijk zelf kunnen verhelpen.

Competenties

  • Rijvaardig: je bent voor het grootste gedeelte op de weg te vinden,
  • Veilig en betrouwbaar: je gaat veilig te werk,
  • Verantwoordelijk: je neemt de verantwoording over de lading die je vervoert. 

Waar kun je werken als vrachtwagenchauffeur 

De Nederlandse transportsector kampt met een tekort aan vrachtwagenchauffeurs, omdat een groot aantal chauffeurs met pensioen gaat. Na je opleiding kun je dus meteen bij een transportbedrijf aan de slag. 

Doorstroommogelijkheden

Verder leren kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld door je te specialiseren in verhuizingen, exceptioneel transport, afvalstoffenvervoer of vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR). 

Werktijden vrachtwagenchauffeur 

Als vrachtwagenchauffeur ben je veel onderweg. Afhankelijk van de aard van de goederen die je vervoert en de afstanden die je moet afleggen zijn je tijden wel degelijk onregelmatig. Ook moet je zelf je rusttijden inplannen voor onderweg. 

Vrachtwagenchauffeur salaris 

Wanneer je de opleiding tot vrachtwagenchauffeur afgerond hebt, vraag je je hoogstwaarschijnlijk af: wat verdient een vrachtwagenchauffeur? We geven je daarom graag een salarisindicatie, maar het loon van een vrachtwagenchauffeur hangt wel af van de opleiding, ervaring en leeftijd. Wanneer je de MBO opleiding chauffeur wegvervoer hebt afgerond ligt het bruto salaris rond de €1.600,- per maand. Daarna kan je klimmen in loonschalen tot een maximum van ongeveer €2.300,- per maand. Dit kan worden teruggevonden in het CAO beroepsgoederenvervoer

Vrachtwagenchauffeur CAO 2021

In de meeste gevallen werk je onder de CAO beroepsgoederenvervoer 

Wat je wellicht ook interessant vindt