Menu
Mbo-opleidingen

Chauffeur wegvervoer

BBL, niveau 2

 • De chauffeur goederenvervoer zit dagelijks op de weg.
 • De chauffeur goederenvervoer koppelt de aanhangwagen aan de vrachtwagen.

Met de vlam in de pijp … Zie jij jezelf al zitten in een dertig ton wegende dieseltruck? Nederland wordt ook wel ‘Nederland distributieland’ genoemd en dat komt doordat verreweg het meest vervoer van onze goederen via de weg gaat. Als vrachtwagenchauffeur lever je dus dagelijks een essentiële bijdrage aan onze economie. In de opleiding Chauffeur wegvervoer leer je wat er allemaal komt kijken bij het vervoer van diverse goederen over en weer. En dat is heel wat!

Als vrachtwagenchauffeur:

 • vind je het leuk om dagelijks met een vrachtwagen op de weg te zitten;
 • kun je zelfstandig werken, want meestal ben je alleen onderweg;
 • laad en los je de lading;
 • beschik je over het nodige verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het vervoeren van goederen nooit zonder risico is; 
 • ben je tamelijk handig, kleine storingen aan je wagen moet je namelijk zelf kunnen verhelpen.

Waar werk je?

De Nederlandse transportsector kampt met een tekort aan vrachtwagenchauffeurs, omdat een groot aantal chauffeurs met pensioen gaat. Na je opleiding kun je dus meteen bij een transportbedrijf aan de slag. Verder leren kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld door je te specialiseren in verhuizingen, exceptioneel transport, afvalstoffenvervoer of vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR).

2toDrive

Ben je 16,5 jaar? Dan kun je starten met het volgen van rijlessen voor rijbewijs B via 2toDrive. Als je 17 bent mag je het praktijkexamen afleggen. Kijk op www.2todrive.nl of informeer naar de mogelijkheden en voorwaarden bij ons Servicecentrum.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je werkt minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf (transportbedrijf) en je gaat één dag per week naar school bij het Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als aankomend vrachtwagenchauffeur leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is Planner wegtransport niveau 3. Je kunt je ook specialiseren in verhuizingen, exceptioneel transport, afvalstoffenvervoer of ADR (gevaarlijke stoffen).

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma bl met wiskunde en natuur- en scheikunde 1;
 • entreediploma niveau 1.

Mogelijk volgen er nog aanvullende eisen. Zodra hier meer over bekend is, zal deze informatie hier verschijnen.

Startdatum

Augustus. Bij voldoende plaatsen is instroom mogelijk tot eind januari. Dit gebeurt in overleg met de docent en de intaker.

Duur

2 jaar

Plaats

Zaandam

Opleidingskosten:

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 300;
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25;
 • de kosten voor het halen van je rijbewijs B, C en CE zijn niet inbegrepen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!Brochure 2020-2021 downloadenBrochure 2020-2021 downloaden

Deze opleiding in cijfers *


* Afkomstig van de overheid. Deze cijfers worden     twee keer per jaar vernieuwd.