Chauffeur wegvervoer

BBL, niveau 2

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Met de vlam in de pijp … Zie jij jezelf al zitten in een dertig ton wegende diesel truck? Nederland wordt ook wel ‘Nederland distributieland’ genoemd en dat komt doordat verreweg het meest vervoer van onze goederen via de weg gaat. Als vrachtwagenchauffeur lever je dus dagelijks een essentiële bijdrage aan onze economie. Tijdens de opleiding chauffeur wegvervoer leer je wat er allemaal komt kijken bij het vervoer van diverse goederen over en weer. En dat is heel wat!

Hoe ziet de BBL-opleiding chauffeur wegvervoer eruit? 

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Je werkt minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf (transportbedrijf) en je gaat één dag per week naar school bij het Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl

Keuzedelen 

Elke opleiding biedt, naast een basis- en profieldeel, een aantal keuzedelen. Sommige keuzedelen bereiden je voor op een vervolgopleiding; andere zijn meer gericht op het beroep. Dat zijn keuzedelen waarmee je je vakmanschap kunt verbreden of verdiepen. Keuzedelen vormen een verplicht onderdeel van je opleiding. Voor de chauffeur opleiding zijn er de volgende keuze onderdelen beschikbaar: 

 • Digitale vaardigheden basis
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Oriëntatie op ondernemerschap

Als vrachtwagenchauffeur:

 • vind je het leuk om dagelijks met een vrachtwagen op de weg te zitten;
 • kun je zelfstandig werken, want meestal ben je alleen onderweg;
 • laad en los je de lading;
 • beschik je over het nodige verantwoordelijkheidsgevoel, omdat het vervoeren van goederen nooit zonder risico is;
 • ben je tamelijk handig, kleine storingen aan je wagen moet je namelijk zelf kunnen verhelpen.

Waar ga je werken als vrachtwagenchauffeur 

De Nederlandse transportsector kampt met een tekort aan vrachtwagenchauffeurs, omdat een groot aantal chauffeurs met pensioen gaat. Na je opleiding kun je dus meteen bij een transportbedrijf aan de slag. Verder leren kan natuurlijk ook. Bijvoorbeeld door je te specialiseren in verhuizingen, exceptioneel transport, afvalstoffenvervoer of vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR). Bekijk hieronder het beroepsprofiel van een chauffeur wegvervoer:

 

Vervolgopleiding chauffeur wegvervoer 

Een mogelijke vervolgopleiding is planner wegtransport niveau 3. Je kunt je ook specialiseren in verhuizingen, exceptioneel transport, afvalstoffenvervoer of ADR (gevaarlijke stoffen). 

Praktische informatie 

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als aankomend vrachtwagenchauffeur leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma bl met wiskunde en natuur- en scheikunde 1;
 • entreediploma niveau 1.

Mogelijk volgen er nog aanvullende eisen. Zodra hier meer over bekend is, zal deze informatie hier verschijnen.

2toDrive

Ben je 16,5 jaar? Dan kun je starten met het volgen van rijlessen voor rijbewijs B via 2toDrive. Als je 17 bent mag je het praktijkexamen afleggen. Kijk op www.2todrive.nl of informeer naar de mogelijkheden en voorwaarden bij ons Servicecentrum.

Startdatum

Augustus. Bij voldoende plaatsen is instroom mogelijk tot eind januari. Dit gebeurt in overleg met de docent en de intaker.

Duur opleiding

2 jaar

Locatie 

Zaandam

Kosten opleiding 

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 300;
 • de kosten voor het halen van je rijbewijs B, C en CE zijn niet inbegrepen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag chauffeur wegvervoer 

Heb je interesse in de opleiding tot chauffeur wegvervoer maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen.

Wat je wellicht ook interessant vindt