Beroepsprofiel allround precisieverspaner

Als allround precisieverspaner bewerk je metalen en kunststoffen met verschillende verspanende technieken tot onderdelen. Je stelt de computergestuurde machines zelf in of je bedient ze met de hand. Jij draait, freest, slijpt en polijst materialen tot het gewenste resultaat is bereikt. Wil jij allround precisieverspaner worden? Kijk dan hier voor onze opleiding allround precisieverspaner niveau 3 (BBL). 

Allround precisieverspaner functieomschrijving 

Verspanen is een term voor het bewerken van materialen waarbij je met verschillende hand- of machinegereedschap materiaaldelen wegneemt en er spanen ontstaan. Een allround precisieverspaner verspaant metaal, kunststof of hout met verschillende computergestuurde CNC-draai- en freesmachines tot de gewenste vorm en afmeting is ontstaan. CNC staat voor Computerized Numerical Control.

Wat doet een allround precisieverspaner? 

Als allround verspaner maak je aan de hand van werktekeningen onderdelen van machines, apparaten of instrumenten. Je schrijft de CNC-programma’s en je stelt de computergestuurde draai- en freesmachines in en je bedient de machines tijdens het verspaanproces. Na het verspanen meet en controleer je of het product aan de eisen van de werktekening voldoet.

Competenties 

  • Zorgvuldig: je maakt de producten volgens de richtlijnen.
  • Analytisch: je onderzoekt problemen stap voor stap tot je een oplossing hebt gevonden.
  • Ruimtelijk inzicht: je kunt vooraf een voorstelling maken van hoe het eindproduct eruit moet gaan zien.
  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen, bedient machines en computers.
  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed.

Waar kun je werken allround precisieverspaner? 

  • Onderhoudswerkplaats
  • Reparatiewerkplaats
  • Metaalbedrijf
  • Machinefabriek
  • Gereedschapsmakerij

Doorstroommogelijkheden 

Als allround precisieverspaner kun je doorgroeien naar meewerkend voorman of werkvoorbereider. Doorstuderen kan ook. Na de opleiding allround precisieverspaner niveau 3 kun je  verder met een opleiding in de metaal op niveau 4. Een mogelijke vervolgopleiding is technicus engineering niveau 4.

Werktijden 

Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en het project waar je mee bezig bent kunnen je werktijden variëren. Het kan zijn dat je spoedklussen toegewezen krijgt in de weekenden of op feestdagen. Je moet dus geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden.

Allround precisieverspaner salaris 

Het startsalaris van een constructiewerker ligt rond de € 1.874,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2.766,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Metaal en Techniek. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt