Beroepsprofiel allround metselaar

Als allround metselaar ben je een vakman die zich bezighoudt met het metselwerk op een bouwplaats. Je leest de bouwtekeningen, metselt muren netjes en je controleert je werk goed. Je werkt graag met je handen en hebt een goed technisch en ruimtelijk inzicht. Je bent precies, kan goed samenwerken en je hebt leidinggevende kwaliteiten. Jouw metselwerk staat zo stevig als een huis!

Wat is een allround metselaar?

Als metselaar zorg je ervoor dat stenen aan elkaar worden gemetseld en gevoegd. Je voert naast de meest gangbare metselwerkzaamheden ook complexere werkzaamheden op het gebied van metselwerkconstructies.  Je kan diverse technieken toepassen, zodat je verschillende vormen en effecten kunt maken.Ook houd je rekening met de isolatie en leidingen die in het gebouw aanwezig zijn of nog worden aangelegd.

Werkzaamheden allround metselaar

Als allround metselaar:

 • verricht je naast gangbaar metselwerk ook meer complexe metselwerkconstructies;
 • repareer en herstel je complex metselwerk;
 • let je altijd op de veiligheid van jezelf en anderen;
 • verdeel je de dagelijkse werkzaamheden en begeleid je jouw collega's;
 • bewaak je de kwaliteit en de voortgang van de werkzaamheden.

Competenties

 • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillend gereedschap.
 • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed.
 • Zorgvuldig: je maakt de producten volgens de richtlijnen en veiligheidsvoorschriften.
 • Ruimtelijk inzicht: je kunt vooraf een voorstelling maken van hoe het eindproduct eruit moet gaan zien.
 • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren.
 • Leidinggeven: je minder ervaren collega’s stuur je aan.

Waar kun je werken als allround metselaar? 

Als allround metselaar werk je bij een bouwbedrijf of een aannemersbedrijf, meestal op een bouwplaats. Vaak werk je in de nieuwbouw, maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in renovatie.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels wat ervaring opgedaan dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies zoals voorman/uitvoerder, werkvoorbereider/calculator, chef werkplaats of restauratiemedewerker. 

Werktijden 

In de bouw beginnen ze vaak vroeg. Je werktijden liggen daarom tussen 7.00 en 16.00 uur. Maar je moet ook rekening houden met bouwprojecten die ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend worden uitgevoerd.

Salaris allround metselaar 

Het startsalaris van een allround metselaar ligt rond de € 1.712,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2.612,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Bouw & Infra. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt