Beroepsprofiel allround constructiewerker

Als allround constructiewerker maak, repareer of verbeter je zelfstandig onderdelen voor bijvoorbeeld schepen, bruggen, voorraadsilo’s of machines. Platen, staven buizen en profielen van verschillende metalen bewerk jij tot benodigde onderdelen. Ook leidinggeven aan minder ervaren collega’s behoort tot je taken. Wil jij allround constructiewerker worden? Kijk dan naar de opleiding Allround constructiewerker niveau 3 (BBL) van het Regio College. 

Allround constructiewerker functieomschrijving 

Als constructiewerker maak je zelfstandig onderdelen van bijvoorbeeld staal, aluminium en rvs en stel je hiermee constructies samen. Dit doe je bijvoorbeeld bij een metaal- of constructiebedrijf of op de bouwlocatie. Je meet, brandt, walst en monteert tot het gewenste product ontstaat.

Wat doet een allround constructiewerker 

Aan de hand van instructies en werktekeningen maak jij onderdelen voor vele toepassingen. Je tekent de onderdelen af op het profielmateriaal en je brandt ze uit en walst ze tot de juiste vorm en afmeting. Vervolgens monteer je de platen en de profielen tot het gewenste product.  Je werkt met veel soorten gereedschap, waaronder snijbranders, gradenbogen en hardmetalen centerponsen. Bij grote projecten werk je veel samen met collega's. Minder ervaren constructiewerkers stuur je aan.

Competenties 

  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren is belangrijk voor je;
  • Nauwkeurig: je werkt volgens de richtlijnen en veiligheidsvoorschriften;
  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen, werkt met computerprogramma’s en bedient machines;
  • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren;
  • Leidinggeven: je stuurt minder ervaren constructiewerkers aan.

Waar kun je werken als allround constructiewerker 

  • Metaalbouw
  • Constructiebouw
  • Machine- en apparatenbouw
  • Transportmiddelenindustrie
  • Scheepsbouw

Doorstroommogelijkheden allround constructiewerker 

Een mogelijke vervolgopleiding is technicus engineering niveau 4.

Werktijden allround constructiewerker 

Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en het project waar je mee bezig bent kunnen je werktijden variëren. Het kan zijn dat je spoedklussen toegewezen krijgt in de weekenden of op feestdagen. Je moet dus geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden.

Salaris allround constructiewerker 

Het startsalaris van een allround constructiewerker ligt rond de € 1680,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris Het gemiddelde salaris ligt op € 2417,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Metaal en Techniek. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt