Werken in middenkader Bouw

Doguhan Topkaya - Middenkader Bouw (niveau 4) bij architectenbureau Carree in Zaandam

Op jonge leeftijd was Doguhan al geboeid door het ontwerpen van gebouwen. Hij wilde richting de architectuur op en koos voor de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw bij het Regio College. Inmiddels is hij bijna klaar met deze mbo-opleiding en loopt hij stage bij Carree Architecten in Zaandam. Maar Doguhan wil nog verder leren: “Hierna wil ik naar het hbo, en als het kan naar de TU in Delft.”

Stage bij een architectenbureau

Tijdens de stage leert hij hoe het dagelijks leven op een architectenbureau er aan toe gaat. Omdat het een relatief klein bureau is, krijgt hij de kans om uiteenlopende werkzaamheden te verrichten. Zoals het verder uittekenen van onderdelen: bijvoorbeeld een trap of een kozijn. “Die trap moet boven ook goed uitkomen,” aldus Doguhan. “Als er iets niet  klopt moet ik kijken naar een haalbare oplossing en vervolgens goed laten keuren door de architect. Ook moet ik checken of alles met het bouwbesluit klopt.” Iedere donderdag gaat hij mee naar een bouwvergadering, waarvan hij de notulen maakt. Zo krijgt hij ook meer inzicht in welke partijen allemaal een rol spelen in een bouwproject.  Verder moet hij onderdelen uitrekenen. Zoals het aantal kozijnen dat in een pand moet komen. Dat luistert heel nauw, want de aannemer moet op basis daarvan een prijs berekenen.

Doguhans begeleider, Paul Carree, legt uit dat de stage ook heel geschikt is om erachter te komen welke richting het meest voor iemand geschikt is. “Je leert niet alleen een probleem op te lossen, maar dat ook onder tijdsdruk te doen. We proberen om Doguhan gevarieerde opdrachten te geven,” aldus de heer Carree.

Veel beroepsmogelijkheden

Niet iedere bouwkundige komt overigens bij een architectenbureau terecht. Het is een beroep met veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld ook opzichter worden, ambtenaar of bouwvoorbereider.