Werken in de procestechniek

Jos Snoeren, Operator C bij Cargill Cacao en Chocolade

Dit keer geen jonge leerling aan het woord, maar iemand die gestaag en rustig verder groeit en zich ontwikkelt. Ook via een techniekopleiding bij het Regio College. Dus net even anders dan anders. Het gaat nu over Jos Snoeren. Hij werkt bij Cargill en volgt de opleiding Operator-C bij het Regio College.

Stapje voor stapje

In een rustig tempo werkt Jos de ene na de andere opleiding af. Hij begon zijn loopbaan als vijftienjarige bij de marine en stapte over naar procestechniek. Jos: "Ik begon met VAPRO-A (operator A), daarna B en nu ben ik net begonnen aan C. Bij ieder stapje hoger kijk ik of niet op mijn tenen hoef te lopen, maar tot nu toe heb ik nog niet mijn plafond bereikt."

Over de grens

Jos werkt bij Cargill Cacao en Chocolade (voorheen Gerkens) in Zaandam, waar ze cacaobonen tot cacaomassa verwerken. Het is een groot internationaal bedrijf. Jos: "Het leuke daarvan is dat ik soms ook naar het buitenland mag. Zo ben ik in Berlijn geweest voor het opstarten van een nieuwe productielijn en in Indonesie waar een hele nieuwe fabriek werd gebouwd."

Monsters

Tot de werkzaamheden van Jos hoort het doen van metingen. Met speciale apparatuur worden monsters genomen en 'uitgelezen' en kan Jos zien of de cacaomassa de juiste samenstelling heeft. Zo bewaakt hij het productieproces. Als er iets verkeerd gaat kan hij meteen ingrijpen.

Werken en leren

Het werken in de procesindustrie bevalt Jos heel goed. "interesse in de techniek had ik altijd al. En de ploegendienst is ideaal. Bij Cargill krijg ik alle ruimte om door te groeien. Ik krijg ook tijd om door te leren. Maar het studeren doe ik voornamelijk thuis in de avonduren."

Aansluiting school-werk

De opleiding bij het Regio College sluit goed aan. "Wel gaan ze soms wat dieper op de zaken in dan wat je in de praktijk gebruikt. Maar die kennis heb je misschien weer nodig in een andere functie. In de opleiding wordt vooral veel van jezelf verwacht, je hebt het zelf in de hand."