Werken in de installatietechniek

Stefan Walsweer, Monteur werktuigkundige installaties bij Holland Jachtbouw in Zaandam

Meestal denk je bij de Zaanstreek in de eerste plaats aan de voedselindustrie. Maar bij Holland Jachtbouw maken ze iets totaal anders. Dit bedrijf staat aan de top van de bouw van moderne luxe zeil- en motorjachten. Stefan Walsweer (23) werkt sinds vier jaar bij dit bedrijf en is bijna klaar met zijn opleiding Monteur werktuigkundige installaties niveau 2 (BBL).

“Ik deed eerst metaalbewerking en volgde de opleiding constructie-bankwerker en ben toen overgestapt naar werktuigbouw”, aldus Stefan. “Toen ik een werkplek zocht wilde ik geen productiewerk, maar zocht een veelzijdige baan. Dit is echt heel mooi werk dat we hier doen.” Stefan zorgt voor allerlei soorten leidingwerk op de luxe schepen. “Ik leg onder andere ‘grijs’-waterleidingen aan, leidingen voor drinkwater, een blussysteem, leidingen voor airconditioning of een frame waar een pomp in moet komen. Ik maak eerst een plan hoe en waar die leidingen moeten gaan lopen. Ik vind leuk om dat eerst te bedenken en dan uit te voeren. Als het dan allemaal klopt denk is: ‘dat heb ik dan toch maar even gemaakt’. Het leuke is dat ik bij mijn werk heel erg de vrije hand krijg.”

Werken in de jachtbouw is nogal specialistisch werk. De opleiding Monteur werktuigkundige installaties bij het Regio College richt zich normaal gesproken meer op woningbouw. “Maar mijn docenten denken heel erg met me mee, ze kennen het bedrijf en weten dat het in mijn werk er anders aan toegaat. Het voordeel voor mij is dat ik bovenop de gewone opleiding veel extra specialistische kennis op doe”, aldus Stefan. Hij volgt de opleiding in de BBL-variant, waarbij je vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat.

Het is inspirerend werken voor een bedrijf waar ze zulke topjachten maken. “Alles zit erin”, aldus Stefan, “tot aan een stoomcabine toe”. Een leuke bijkomstigheid is dat het personeel soms even meegaat op een proefvaart op zee.

Stefan weet op dit moment nog niet of hij na deze opleiding wil doorleren of voorlopig gewoon aan het werk wil gaan.