Werken in de detailhandel

Deelnemer werkt in kledingwinkel

Wouter van der Griend - Verkoopspecialist detailhandel bij Saenkanter Fashion

Wouter van der Griend zit in zijn laatste jaar van de opleiding Verkoopspecialist detailhandel. Hij loopt twee dagen per week stage bij Saenkanter Fashion in Wormerveer. Eerst volgde hij twee sportopleidingen, maar hij kwam erachter dat dat niet bij hem paste. Daarom stapte hij over naar de detailhandel.

Wouter: “Op het vmbo deed ik de richting metaaltechniek, maar ik wilde meer met mensen omgaan. Ik koos voor een sportopleiding; ik heb een jaar CIOS en twee jaar Sport en bewegen gedaan, maar ik vond dat toch niet leuk genoeg. In de winkel ga je op een andere manier met mensen om dan bij de sport en dat spreekt me meer aan. Vandaar dat ik voor de opleiding Verkoopspecialist koos. Ik kan hier mijn creativiteit kwijt. Het is leuk om mensen te adviseren wat de mode is en wat hen staat. Er is veel variatie; de een wil een stoere of sportieve outfit, de ander juist iets netjes of iets voor een speciale gelegenheid. Het is de uitdaging om samen iets uit te zoeken waar de klant tevreden mee is.” 

Tijdens zijn stage heeft Wouter niet alleen alles geleerd over het reilen en zeilen in een winkel, maar hij heeft ook zijn verlegenheid overwonnen en veel geleerd over mode. Hij was vóór zijn stage totaal niet met kleding bezig en had geen benul wat mode inhield. “Nu weet ik wat bij wat past, welke kleuren je kunt combineren en het verschil in maten. En natuurlijk wat er in de mode is; voor de heren zijn felgekleurde overhemden met printjes helemaal in deze zomer.” In het voorjaar hoopt Wouter zijn diploma te krijgen en dan gaat hij op zoek naar een baan.