Werken als verzorgende-IG

Merel (19) en Tessa (18) volgen de opleiding Verzorgende-IG (niveau 3) bij het Regio College en lopen stage bij de Prinsenstichting in Koog aan de Zaan. Ze begeleiden daar mensen met een verstandelijke handicap.

Tessa: “Ik heb vooral ouderen met een laag niveau. Ik help ze met douchen en aankleden, bij het ontbijt. Sommigen kunnen wel zelf hun brood smeren.” Merel: “Bij mij kunnen ze meer zelf. Ze zijn volwassen en denken eerder dat ze alles zelfstandig aankunnen, maar dat is niet altijd zo. Ik moet ze vooral aansturen. Ook kook ik voor ze maar ze gaan bijvoorbeeld zelfstandig naar de dagbesteding.”

Vaak komt de zorg een beetje negatief in het nieuws. Waarom gaan jonge mensen dan toch in de zorg werken? Merel: “Ik vind het leuk om met mensen te werken. Bij ons is ook veel meer tijd voor de bewoners dan in de ouderenzorg. ” Tessa: “Je krijgt van de bewoners niet altijd respect, maar wel heel veel liefde. In het begin is het misschien een beetje engig, je moet er wel aan wennen. En je leert ook om je grenzen aan te geven. Als ze je bijvoorbeeld willen zoenen en je zegt: “niet verder”, dan respecteren ze dat.” Merel vult verder aan: “Je moet geen vooroordelen hebben, en het gaat heus niet alleen om wassen en naar de WC!”

In de opleiding Verzorgende IG leer je naast het verzorgen van verstandelijk gehandicapten ook het verzorgen van ouderen. Maar voor Tessa en Merel is het duidelijk dat ze dit werk willen blijven doen. Het liefst blijven ze bij de Prinsenstichting werken. “Het is gewoon een hartstikke leuk beroep!”