Werken als automonteur

Jeremy de Vries is Technisch Specialist bij garagebedrijf Fank Mol

 

Jeremy de Vries (24) werkt als automonteur bij garagebedrijf Frank Mol in Zaandam en volgt de opleiding Technisch specialist (niveau 4, BBL) bij het Regio College. Jeremy werkt al sinds zijn achttiende jaar bij dit bedrijf. “Toen ik op de middelbare school zat had ik een stage nodig. Hier kon ik toen beginnen. Ik had toen natuurlijk nog helemaal geen vakopleiding. Maar in mijn jeugd sleutelde ik altijd al aan brommertjes”, aldus Jeremy. Hij begon al snel met de opleiding Eerste autotechnicus. Dat was een voltijdsopleiding (BOL) maar dat was niets voor hem. “Ik ben iemand van de praktijk. Dus toen ben ik overgestapt naar BBL.”

Wat Jeremy vooral leuk vindt in het werk is het oplossen van moeilijke storingen. “Ik vind het een uitdaging om de oorzaak te zoeken. Autotechniek is heel erg in ontwikkeling en daarmee ook het vak van autotechnicus. Het wordt steeds ingewikkelder, er zitten nu met gemak 23 computers in een personenauto. De problemen worden daarmee ook steeds ingewikkelder.” In een garage moet je natuurlijk ook kunnen omgaan met tijdsdruk en met klanten. “Dat leer je allemaal. Dat is ook het voordeel van een klein bedrijf, daar moet je gewoon alles doen.”

De opleiding Technisch specialist gaat Jeremy één dag per week naar school. Mijn baas geeft me de ruimte om de opleiding en aanvullende cursussen te doen, maar ook om praktijkopdrachten uit te voeren die wat meer tijd kosten. Na deze opleiding wil Jeremy misschien naar de hts, iets met design en zuinigheid van motoren. “Met zo’n diploma kun je terecht bij de grote merken, je valt meer op.”

’s Avonds is Jeremy nog niet uit gesleuteld. Hij is dan nog bezig aan zijn eigen auto, die hij geïmporteerd heeft uit Frankrijk. Jeremy:  “Maar heus niet alleen hoor, ik heb ook nog andere dingen aan mijn hoofd.”