Tips doorstromen van mbo naar hbo

Volg je een mbo-4 opleiding en wil je doorstromen naar het hbo? Lees de de tips die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen voor je heeft samengesteld:

 

  • Orienteer je op tijd. Bezoek minimaal een jaar voordat je afstudeert al eens wat hbo-scholen. Vraag daar of er extra toelatingseisen zijn en op welke manier je je verder kunt oriënteren.
  • Verschillende hogescholen bieden ook associate degree programma's aan. Dit zijn tweejarige programma's op een hogeschool waarna je eventueel ook nog kunt doorstromen naar een hbo-bachelor.
  • Geef op tijd aan op het mbo dat je wilt doorstuderen op het hbo. De meeste mbo-opleidingen hebben goede contacten met het hbo en kunnen je helpen bij deze stap.
  • Veel mbo's en hbo's bieden speciale activiteiten aan die zijn gericht op de doorstroom van mbo naar hbo. Denk bijvoorbeeld aan extra lessen Engels, Nederlands, wiskunde of specifieke voorbereidingsmodulen of lessen die je al kunt volgen op het hbo. Informeer hierover bij jou op school of bij de opleiding die je wilt gaan doen.
  • Als je naar het hbo gaat doe je altijd een studiekeuzecheck. Deze is vaak verplicht. De studiekeuzecheck helpt jou te ontdekken of de hbo-opleiding van jouw keuze bij jou past.