Beroepsprofiel verspaner

Als verspaner bewerk je metalen en kunststoffen met verschillende verspanende technieken tot onderdelen. Jij draait, freest, slijpt en polijst materialen tot het gewenste resultaat is bereikt. Soms bedien je de machines met de hand, soms zijn ze computergestuurd. Wil jij verspaner worden? Kijk dan hier voor onze opleiding verspaner niveau 2 (BBL). 

Functieomschrijving verspaner

Verspanen is een term voor het bewerken van materialen waarbij je met verschillende hand- of machinegereedschap materiaaldelen wegneemt en er spanen ontstaan. Een verspaner is dus een bewerker van metalen en kunststoffen die met verschillende verspaningstechnieken de gewenste eindproducten maakt.

Wat doet een verspaner 

Als verspaner draai, frees, slijp en polijst je metalen en kunststoffen tot de gewenste vorm en afmeting overblijft. Je maakt de onderdelen precies zoals op de werktekening beschreven staat. De onderdelen maak je voor veel verschillende toepassingen zoals motoren, machines en apparaten.

Competenties 

  • Zorgvuldig: je maakt de producten volgens de richtlijnen.
  • Ruimtelijk inzicht: je kunt vooraf een voorstelling maken van hoe het eindproduct eruit moet gaan zien.
  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en bedient machines.
  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed.

Waar kun je werken als verspaner 

  • Onderhoudswerkplaats
  • Reparatiewerkplaats
  • Metaalbedrijf
  • Machinefabriek
  • Gereedschapsmakerij

Doorstroommogelijkheden verspaner 

Als verspaner kun je doorstuderen. Na de opleiding verspaner niveau 2 kun je  verder met een opleiding in de metaal op niveau 3. Mogelijke vervolgopleidingen zijn:

Werktijden verspaner 

Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en het project waar je mee bezig bent kunnen je werktijden variëren. Het kan zijn dat je spoedklussen toegewezen krijgt in de weekenden of op feestdagen. Je moet dus geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden.

Salaris verspaner 

Het startsalaris van een constructiewerker ligt rond de € 1.874,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2.766,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Metaal en Techniek. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt