Vakopleiding timmerman

BBL, niveau 2,3

 • De timmerman is bezig met een houten constructie.
Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Bijna alle Nederlandse huizen hebben trappen en kozijnen. Dakkapellen zie je bij jou in de straat misschien ook veel. Allemaal gebouwd door een vakkundig timmerman die zijn hand niet omdraait voor het werken op grote hoogte of voor precisiewerk op de grond. Ben jij handig en kun je goed in een team werken? Dan ben je uit het juiste hout gesneden voor de opleiding tot timmerman.

Hoe ziet de vakopleiding tot timmerman eruit? 

Tijdens de vakopleiding tot timmerman leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de bouw. Je krijgt theorielessen op school- en praktijkervaring doe je op tijdens je werk (BBL). Je leert je onder begeleiding van een vakman de gangbare timmerwerkzaamheden uitvoeren. Je bent betrokken bij de nieuw- of verbouw, renovatie of restauratie van huizen en andere gebouwen.

Niveau 2 én 3 in 3 jaar

Na het behalen van het vmbo diploma kan je je inschrijven voor de vakopleiding. Na een intakegesprek en enkele theoretische en praktische testen word je ingedeeld in de niveau 2 opleiding of in de drie-jarige vakopleiding niveau 3. De niveau 2 opleiding geeft recht tot het doorstromen naar de niveau drie opleiding die dan ook twee jaar duurt. Kan je worden ingeschreven in de vakopleiding dan kan je versneld je niveau 3 diploma behalen, dit traject duur drie jaar. Je hebt dus één jaar winst.

Waar ga je werken? 

 • Bouwbedrijf
 • Aannemer
 • Timmerbedrijf

BBL-opleiding 

Bij een BBL-opleiding werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf op het gebied van bouwtechniek en ga je één dag per week naar school bij het Regio College.  Zoek je nog een leerbedrijf waar je kunt werken? Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.volandis.nl, leerbanenmarkt of www.stagemarkt.nl.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening
 • Inspelen op innovaties
 • Experimenteren met materialen en technieken

Vervolgopleiding timmerman 

Na de opleiding tot timmerman kun je doorstuderen. Een mogelijke vervolgopleiding is de mbo-opleiding Uitvoerder bouw/infra niveau 4.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma bl;
 • diploma assistent bouw en infra niveau 1 of een vergelijkbaar entree diploma op niveau 1.

Startdatum 

Augustus

Duur opleiding 

3 jaar

Locatie 

Zaandam en Edam

Kosten opleiding 

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld (BBL);
 • opleidingsgebonden leermiddelen ± € 820,-.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag timmerman 

Heb je interesse in de vakopleiding Timmerman, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de bouwopleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt