Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

BBL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Als technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving installeer, beheer en onderhoud je elektrotechnische installaties en onderdelen daarvan. Zijn er kapotte datanetwerken, telefoon- of beveiligingssystemen? Jij repareert ze of zorgt ervoor dat alle systemen goed blijven werken. Werk jij graag met je handen aan praktische klussen, kun je zelfstandig, nauwkeurig en veilig werken en beschik je over logisch denkvermogen? Dan is de opleiding tot technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving zeker iets voor jou!

Wil je weten wat het werk van een technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving inhoud? Lees in dit beroepsprofiel alles over dit interessante beroep.

Hoe ziet de opleiding Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving eruit?

Tijdens de opleiding tot technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de elektrotechniek. Je krijgt theorie- en praktijklessen en je doet werkervaring op bij je leerwerkplek (BBL). 

Tijdens de opleiding leer je:

  • elektrotechnische installaties installeren, onderhouden, modificeren;
  • componenten in elektrotechnische installaties en systemen monteren en instellen;
  • de uitgevoerde werkzaamheden testen en de installaties inbedrijfstellen;
  • storingen aan elektrotechnische installaties analyseren en verhelpen;
  • elektrotechnische componenten en kabels en leidingen demonteren en repareren;
  • minder ervaren collega’s begeleiden en instrueren.

BBL-opleiding

De BBL-opleiding tot technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving is het vervolg op de niveau 3-opleidingen in de elektrotechniek en duurt 2 jaar. Je werkt drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en gaat twee avonden in de week naar school bij het Regio College. Tijdens je studie krijg je begeleiding van het leerbedrijf (je werkgever). De werkprocessen uit het leerbedrijf kun je weer gebruiken tijdens de lessen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl

Heb je minimaal een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo met wiskunde en natuurkunde dan is deze opleiding ook iets voor jouw. De opleiding duurt 4 jaar. De eerste 2 jaar staat in het teken van elektrotechnische vaardigheden en bijbehorende theorie. De laatste twee jaar word je geschoold in technicus engineering (elektrotechniek).

Keuzedelen

Elke opleiding biedt, naast een basis- en profieldeel, een aantal keuzedelen. Sommige keuzedelen bereiden je voor op een vervolgopleiding; andere zijn meer gericht op het beroep. Dat zijn keuzedelen waarmee je je vakmanschap kunt verbreden of verdiepen. Keuzedelen vormen een verplicht onderdeel van je opleiding. Voor de opleiding Tehchnicus elektrotechnische installaties zijn er de volgende keuzedelen:

  • Digitale vaardigheden basis
  • Digitale vaardigheden gevorderd
  • Duurzaamheid in het beroep D
  • Leidinggeven
  • Oriëntatie op ondernemerschap
  • Calculeren in de sector techniek
  • Engineering huis- en gebouwautomatisering
  • Elektrotechnische voedingssystemen en verdeelinrichtingen

Vervolgopleiding technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Na de opleiding tot technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving kun je doorleren. Mogelijke vervolgopleidingen zijn technisch georiënteerde hbo-opleidingen, bijvoorbeeld Elektrotechniek.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

  • Mbo-diploma elektrotechniek niveau 3
  • Minimaal overgangsbewijs van 3 naar 4 havo met wiskunde en natuurkunde

Startdatum

Augustus.

Duur opleiding  

2 jaar (met mbo-3 diploma)
4 jaar (minimaal overgangsbewijs van 3 naar 4 havo met wiskunde en natuurkunde)

Locatie 

Zaandam

Kosten opleiding 

  • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
  • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 700,-.

Lees hier meer over de opleidingskosten.

Open dag technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving 

Heb je interesse in de opleiding tot technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen voor techniekopleidingen en schrijf je in.  

Wat je wellicht ook interessant vindt