Beroepsprofiel opticien

Of het nu gaat om een bril of zonnebril: brillen zijn modeartikelen geworden. Gelukkig maar, want 61% van de Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. Als opticien adviseer jij klanten welke bril zij het beste kunnen kopen. Vind jij het leuk om mensen zo goed mogelijk te helpen? Kijk dan hier voor onze opleiding Opticien niveau 4 (BBL) van het Regio College. 

Wat is een opticien? 

Een opticien heeft zijn eigen optiekbedrijf: een winkel waar brilmonturen, -glazen en contactlenzen worden verkocht en gerepareerd. Je adviseert en helpt klanten, doet oogmetingen, repareert brillen, slijpt en monteert glazen, stuurt je collega’s aan en je houdt de winkel schoon, netjes en up-to-date.

Werkzaamheden opticien 

Als opticien adviseer en instrueer je de klanten over de verschillende brillen en contactlenzen en je helpt hen een keuze maken. Je hebt kennis van materialen, kleuren en modetrends waardoor jij goed kunt inschatten wat bij de klant past. Met oogmeetinstrumenten en oogtesten bepaal je de juiste bril- of lenssterkte voor de klant. In de werkplaats zet je brillen in elkaar of je repareert ze. Je slijpt glazen op maat en monteert ze in de monturen en je maakt de brilmonturen passend. Daarnaast houd je de winkel schoon en netjes en je beheert de voorraad. Zo nodig bestel je producten en accessoires, zoals brillendoekjes en -kokers en contactlenzenvloeistof bij.

Competenties 

  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren is belangrijk voor je;
  • Nauwkeurig: je werkt volgens de richtlijnen en veiligheidsvoorschriften;
  • Klantgericht: je bent dienstverlenend en denkt met de klant mee;
  • Sociaal: je hebt mensenkennis, je kan duidelijk communiceren, goed luisteren en situaties aanvoelen.
  • Leidinggeven: je stuurt je (minder ervaren) collega’s aan.

Waar kun je werken als opticien? 

  • In de winkel en/of werkplaats van een optiek.

Doorstroommogelijkheden 

Na het behalen van je diploma kun je je verder specialiseren, bijvoorbeeld tot contactlensspecialist of optometrist.

Werktijden 

Je werktijden vallen binnen en rondom winkeltijden (09.00 - 18.00/21.00 uur). Je moet dus geen bezwaar hebben tegen het werken op koopavonden en in het weekend.

Salaris opticien 

Het startsalaris van een allround medewerker optiek ligt rond de € 1.450,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 1.800,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

De laatste CAO voor de optiekbedrijven was geldig voor het jaar 2006. Daarna is geen akkoord over een nieuwe CAO meer bereikt tussen de werkgevers en werknemers.

Vanaf 1 januari 2007 kan een werkgever in de optiekbranche dus zelf de arbeidsvoorwaarden met zijn medewerkers overeenkomen. Wel is er een arbeidsvoorwaardenadvies van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven.

Wat je wellicht ook interessant vindt