Beroepsprofiel monteur service en onderhoud installaties en systemen

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen controleer, onderhoud en repareer je machines, werktuigen en installaties. Wil jij monteur service en onderhoud installaties en systemen worden? Kijk dan hier voor onze opleiding monteur service en onderhoud installaties en systemen niveau 2 (BBL). 

Functieprofiel monteur service en onderhoud installaties en systemen 

Een monteur service en onderhoud installaties en systemen controleert, onderhoud en repareert machines, werktuigen en installaties. Je repareert of vervangt kapotte onderdelen, je stelt apparatuur af en en je test of de (nieuwe) apparatuur werkt. Denk hierbij aan water- en verwarmingsinstallaties, gastoestellen, airco’s, warmteterugwininstallaties en zonneboilers.

Wat doet een monteur service en onderhoud installaties en systemen? 

Als monteur service en onderhoud installaties en systemen installeer, onderhoud en repareer je verschillende werktuigen, luchtbehandeling-, klimaat- en gasinstallaties. Je controleert de werking, verhelpt storingen en je stelt de systemen (opnieuw) in. Dit kan bij zowel bedrijven zijn als bij mensen thuis. Bij grote of ingewikkelde projecten werk je intensief samen met je ervaren collega’s.

Competenties 

  • Analytisch: je onderzoekt problemen stap voor stap tot je een oplossing hebt gevonden;
  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen, bedient machines en computers;
  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed;
  • Flexibel: je werkt aan verschillende klussen op verschillende locaties;
  • Klantgericht: je bent dienstverlenend en je adviseert en helpt de klant zo goed mogelijk.

Waar kun je werken als monteur service en onderhoud installaties en systemen? 

  • Installatiebedrijf;
  • Technische afdeling van een woningstichting of productiebedrijf;
  • Storingsdienst.

Doorstroommogelijkheden 

Na de opleiding tot monteur service en onderhoud installaties en systemen niveau 2 kun je verder met een opleiding in de metaal op niveau 3. Een mogelijke vervolgopleidingen is Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw.

Werktijden monteur service en onderhoud installaties en systemen  

Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en het project waar je mee bezig bent kunnen je werktijden variëren. Het kan zijn dat je spoedklussen toegewezen krijgt in de avonden, nachten, weekenden of op feestdagen. Je moet dus geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden

Salaris monteur service en onderhoud installaties en systemen 

Het startsalaris van een monteur service en onderhoud installaties en systemen ligt rond de € 1949,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2355,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Installatietechniek. Lees hier meer over deze cao. 

Wat je wellicht ook interessant vindt