Beroepsprofiel mechatronica - monteur elektrotechnische systemen

Wil jij weten wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van een monteur elektrotechnische systemen? Lees in dit beroepsprofiel alles over het werk van een technicus engineering.

Als monteur elektrotechnische systemen maak je onderdelen voor huishoudelijke apparaten of andere elektrotechnische producten en systemen. Je zet de onderdelen in elkaar aan de hand van een tekening of handleiding. Je bent in dit vak de aangewezen persoon om producten samen te stellen, in te regelen, te testen en om storingen te verhelpen. 

Wat is een mechatronica monteur elektrotechnische systemen? 

Als monteur elektrotechnische systemen maak je onderdelen voor huishoudelijke apparaten of andere elektrotechnische producten en systemen. Je zet de onderdelen in elkaar aan de hand van een tekening of handleiding. 

Wat doet een mechatronica monteur elektrotechnische systemen? 

Mechatronica is een uitdagend vakgebied. Het komt vaak voor in de machinebouw en de industriële automatisering. In de praktijk kunnen monteurs met Mechatronica zowel machines assembleren als repareren. 

Competenties 

  • Analytisch: je hebt oog voor details.
  • zorgvuldig: je gaat met zorg en precisie te werk
  • Flexibel: je kan worden ingezet op verschillende klussen, op verschillende locaties.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel: je bent betrouwbaar en komt je afspraken na. 

Waar kun je werken als mechatronica monteur elektrotechnische systemen? 

Je werkt in een werkplaats of op een aparte assemblage/montage-afdeling aan elektrotechnische/elektronische systemen. Het installeren en testen kan ook bij de klant plaatsvinden. Je werkt onder andere bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw en je hoofdactiviteit is het samenstellen en bedraden van besturings- en verdeelkasten. 

Doorstroommogelijkheden 

Na de opleiding mechatronica kun je direct aan de slag in de praktijk. Je kunt doorgroeien naar een hogere functie binnen de elektrotechniek. Als monteur elektronische systemen kan je altijd bij leren, want de techniek staat niet stil. Een mogelijke vervolgopleiding is Eerste monteur elektrotechnische systemen niveau 3 van het Regio College.

Werktijden 

Afhankelijk van de urgentie van het elektrotechnisch dilemma kunnen de werktijden variëren. Het kan goed zijn dat urgente werkzaamheden zich voordoen op feestdagen en in weekenden. Je moet geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden. Echter, voor de meeste werkgevers en klussen is het zo dat deze overdag en doordeweeks uitgevoerd kunnen worden. 

Monteur mechatronica niveau 2 salaris 

Het Salaris van een monteur mechatronica niveau 2 varieert veel op basis van opleiding, ervaring en leeftijd. Wanneer je de opleiding technicus engineering elektrotechniek hebt afgerond kun je een bruto salaris verwachten tussen de €1.600,- en €3.000,- per maand. Zie CAO metaal en techniek

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de CAO metaal en techniek. Deze kan op deze website worden terug gevonden.