Beroepsprofiel Monteur elektrotechnische installaties

Wil jij weten wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van een monteur elektrotechnische installaties? Lees in dit beroepsprofiel alles over het werk van een monteur elektrotechnische installaties. 

Als elektrotechnisch monteur houd jij je bezig met het onderhoud, reparatie, installatie en het testen van elektrische installaties of apparaten. Wil jij een monteur elektrotechnische installaties worden? Bekijk dan hier de opleiding.

Wat is een monteur elektrotechnische installaties?

Een monteur elektrotechnische installaties is iemand die zich bezig houdt met het onderhoud, reparatie, installatie en het testen van elektrische installaties en/of apparaten. Het werk is zeer veelzijdig en dat is de monteur elektrotechnische installaties zelf dus ook. 

Wat doet een monteur elektrotechnische installaties?

Als monteur elektrotechnische installaties ben je  het visitekaartje van het bedrijf omdat je veel bij klanten op locatie komt. Het werk is veelzijdig en de werkzaamheden kunnen sterk variëren. Werkzaamheden die o.a. worden uitgevoerd zijn:

  • Werken aan elektrotechnische systemen en installaties;
  • Aanleg, installatie en afmontage van de installaties;
  • Het lezen en juist interpreteren van schema’s en tekeningen;
  • Controleren, testen en waar nodig reparaties uitvoeren.

Competenties monteur elektrotechnische installaties  

  • Analytisch: je hebt oog voor details.
  • Communicatief vaardig: je bent het visitekaartje voor je bedrijf.
  • Flexibel: je kan worden ingezet op verschillende klussen, op verschillende locaties.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel: je bent betrouwbaar en komt je afspraken na. 

Waar kun je werken als monteur elektrotechnische installaties? 

Wanneer je aan de slag gaat als monteur elektrotechnische installaties ben je veel onderweg naar bedrijven of particulieren waarvoor installaties en/of reparaties moeten worden uitgevoerd. Dit geeft jou als monteur enige bewegingsvrijheid in het invullen van de functie.

Doorstroommogelijkheden 

Na de opleiding eerste monteur elektrotechnische installaties kun je direct aan de slag in de praktijk. Je kunt doorgroeien naar een hogere functie binnen de elektrotechniek. Mocht je willen doorleren dan kun je bijvoorbeeld kijken naar een mogelijke vervolgopleiding als:

Werktijden 

Afhankelijk van de urgentie van het elektrotechnisch dilemma kunnen de werktijden variëren. Het kan goed zijn dat urgente werkzaamheden zich voordoen op feestdagen en in weekenden. Je moet geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden. 

Monteur elektrotechnische installaties salaris 

Het salaris van een monteur elektrotechnische installaties varieert veel op basis van opleiding, ervaring en leeftijd. Wanneer je de opleiding monteur elektrotechnische installaties hebt afgerond kun je een bruto salaris verwachten tussen   de €1.600,- en €3.000,- per maand. Zie de CAO metaal en techniek. 

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de CAO metaal en techniek

Wat je wellicht ook interessant vindt