Menu
Mbo-opleidingen

Mechanisch operator B

BBL, niveau 3

Hoe wordt mayonaise of tandpasta gemaakt? Of een kunststof voor een tuinstoel of vloerkleed? Veel van dit soort producten worden gemaakt in bijna volledig geautomatiseerde fabrieken. Als procesoperator bedien jij de machines en zorg je dat de productie zonder fouten verloopt. Dat gaat meer en meer vanachter de computer. Jij weet wat er allemaal bij komt kijken. Ook kun je de andere operators helpen en begeleiden.  Keurmerk

Als productieprocessen in een fabriek gevaar lopen, kan dat veel geld kosten. Hier komt het werk van een professionele operator om de hoek kijken. Als operator C weet je precies hoe je productieprocessen beheerst en coördineert. Dat doe je met moderne, gecompliceerde apparatuur. Ook heb je leidinggevende taken en werk je mee aan projecten om processen en producten te verbeteren. 

Als mechanisch operator B:

doe je hetzelfde werk las mechanisch operator A, maar ben je ook verantwoordelijk voor het voorkomen van storingen in de productie. Ook ben je in staat om meer complexe storingen op te lossen. 

Waar werk je?
Als je de opleiding tot mechanisch operator B succesvol hebt afgerond, kun je aan de slag bij allerlei bedrijven in de procesindustrie, zoals bij papierproducenten en voedingsmiddelenbedrijven of in de metaalproductenindustrie, de farmaceutische industrie, chemische industrie of tapijtindustrie. Jij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en blijft lopen!

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je werkt minimaal twintig uur per week bij een erkend leerbedrijf in de procestechniek. Je gaat één dag per week naar school bij het Regio College, of één week in de vijf weken. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend mechanisch operator leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is de mbo-opleiding Operator C niveau 4.

Toelatingseisen

  • vmbo-diploma kl, gl of tl, bij voorkeur met wiskunde of natuur- en scheikunde 1; 
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • mbo-diploma Mechanisch operator A of Procesoperator A (niveau 2).

Startdatum

Augustus

Duur

2 jaar

Plaats

Zaandam

Opleidingskosten

  • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
  • de opleidingsgebonden kosten bedragen ± € 160;
  • de kosten van het lesmateriaal bedragen ± € 2000;
  • er is een vrijwillige bijdrage is € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!Kevin Hoffer, Operator CUitblinker 2017Kevin Hoffer, Operator CBrochure procestechniek 2020-2021 downloadenBrochure procestechniek 2020-2021 downloaden

Deze opleiding in cijfers *


* Afkomstig van de overheid. Deze cijfers worden     twee keer per jaar vernieuwd.