Beroepsprofiel Machinist grondverzet/wegenbouw/hijswerk

Machtige apparaten die hijkranen-, grondverzet- of wegenbouwmachines. Voor het grondwerk, in de bouw en bij de aanleg van wegen zijn ze onmisbaar. Het is natuurlijk van belang dat een professional die machines bedient. Ben jij gek op machines en vind je het een uitdaging om hier heel precies mee te kunnen werken? Volg dan de opleiding tot machinist grondverzet, wegenbouw of hijswerk niveau 3 aan het Regio College!

Wat is een machinist grondverzet, wegenbouw of hijswerk 

Als machinist grondverzet, wegenbouw of hijswerk bestuur en bedien je een machine waarmee je grondwerk of hijswerk verricht. Je bent bezig met de aanleg van wegen, riolering of greppels of je werkt in de bouw. Je rijdt de machines zelf naar de werkplek of je bent betrokken bij het transport ervan met een dieplader. De machine die jij bestuurt stel je af op het soort werk. Zo monteer je bijvoorbeeld de juiste hulpmiddelen of je zorgt ervoor dat je de hijskraan stabiel en veilig opstelt. Ook zorg je voor het onderhoud van de machines en je verhelpt storingen. Ook let je altijd op de veiligheid van de mensen op de werklocatie.

Werkzaamheden 

Als machinist in de infratechniek:

 • werk je op een of meerdere graaf-, grondverzet- of wegenbouwmachines, bijvoorbeeld draglines, mobiele kranen, bulldozers, hydraulische graafmachines, asfaltafwerkmachines en walsen;
 • voer je onderhoud en reparaties uit en verhelp je storingen;
 • werk je volgens de veiligheidsvoorschriften.

Als machinist grondverzet:

 • voer je met grondverzetmachines grondwerk uit, zoals sleuven graven en terrein egaliseren en bermen en taluds afwerken;
 • laad je transportmiddelen, doe je overslagwerk en verricht je civiel- en cultuurtechnisch grondverzet.

Als machinist wegenbouw:

 • voer je met de asfaltmachine werkzaamheden uit;
 • voer je met de wals verdichtingswerkzaamheden uit.

Als machinist hijswerk:

 • voer je met (mobiele) hijskranen hijswerk uit;
 • rijd je de hijskraan naar de werkplek of laad je de hijskraan op een transportmiddel voor vervoer naar de werkplek;
 • kies je die werkmethode die past bij de situatie, omgeving, type kraan en type last.

Competenties 

 • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je je werk altijd goed;
 • Zorgvuldig: je werkt altijd volgens de milieu- en veiligheidsvoorschriften;
 • Oplossingsgericht: je onderzoekt problemen stap voor stap tot je een oplossing hebt gevonden;
 • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillende machines en gereedschap;
 • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren.

Waar kun je werken als machinist grondverzet, wegenbouw of hijswerk 

Wanneer je de opleiding tot machinist grondverzet, wegenbouw of hijswerk hebt afgerond, kun je aan de slag bij bedrijven in de bouw en infra. Deze bedrijven houden zich vooral bezig met grondverzet, hijswerk en aanleg en onderhoud van wegen.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels werkervaring opgedaan als machinist, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies zoals voorman/uitvoerder of werkvoorbereider/calculator.

Werktijden 

In de infra beginnen ze vaak vroeg. Je werktijden liggen daarom tussen 7.00 en 16.00 uur. Maar je moet ook rekening houden met projecten die ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend worden uitgevoerd of met noodgevallen waarbij je direct in actie moet komen.

Salaris machinist grondverzet, wegenbouw of hijswerk 

Het startsalaris van een machinist grondverzet, wegenbouw of hijswerk ligt rond de € 1.569,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2.471,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Bouw & Infra. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt