Beroepsprofiel luchtvaartdienstverlener

Schiphol is een van de drukste vliegvelden van Europa. Dag en nacht is er bedrijvigheid. Passagiers die op reis gaan, maar ook mensen die op de luchthaven werken. Om de enorme passagiers- en vrachtstromen goed te laten verlopen is er heel wat organisatie vereist. Als stewardess verzorg je de passagiers tijdens de vlucht. Maar je kunt er ook voor kiezen om als grondsteward/-stewardess aan de slag te gaan. Dan check je passagiers in, handel je de bagage af en begeleid je passagiers naar het vliegtuig. Ook controleer je reisdocumenten. Je werkt meestal onder grote tijdsdruk op een luchthaven. Veiligheid en servicegerichtheid staan voorop. Ben jij geduldig, stressbestendig en zeer klantgericht? Volg dan de opleiding luchtvaartdienstverlener niveau 4 aan het Regio College.

Wat is een luchtvaartdienstverlener 

Als luchtvaartdienstverlener help je passagiers zo goed mogelijk zodat ze op tijd bij het juiste vliegtuig aankomen. Je controleert reisdocumenten, checkt passagiers en bagage in. Ook beantwoordt je vragen en je wijst mensen de weg. Problemen met tickets, reserveringen of bagage los je effectief op. Je kunt goed omgaan met mensen die gehaast, boos of in paniek zijn. Je treft mensen uit de hele wereld, dus je spreekt goed Engels en in andere vreemde talen kan je je goed verstaanbaar maken. Je bent geduldig, stressbestendig en zeer klantgericht.

Werkzaamheden 

Als luchtvaartdienstverlener:

 • werk je achter een balie op een luchthaven of aan boord van een vliegtuig;
 • begeleid je passagiers bij het inchecken, neem je bagage aan en label je deze;
 • verricht je controles aan de gate;
 • begeleid je passagiers die extra ondersteuning nodig hebben;
 • bewaak je de veiligheid;
 • trek je een duidelijke grens wanneer een passagier iets doet dat niet veilig of correct is.

Competenties 

 • Verantwoordelijk: je neemt je taken zoals het correct verwerken van de administratie serieus;
 • Klantgericht: je bent zeer dienstverlenend en denkt met de klant mee;
 • Sociaal: je hebt mensenkennis, je kan duidelijk communiceren, goed luisteren en situaties aanvoelen;
 • Talenknobbel: je spreekt goed Nederlands en Engels en kunt je ook in andere talen goed verstaanbaar maken;
 • Samenwerken: je werkt graag samen en kan makkelijk communiceren met collega's en reizigers.

Waar kun je werken als luchtvaartdienstverlener 

Als luchtvaartdienstverlener kun je aan de slag bij een luchtvaartmaatschappij, een afhandelingsmaatschappij of een luchthaven. Jouw toekomstige werkgever kan ook een van de ondersteunende bedrijven voor de luchtvaartsector zijn.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels wat ervaring opgedaan als luchtvaartdienstverlener, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies met meer zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en leidinggevende taken.

Werktijden 

De luchtvaart staat nooit stil en daarom moet jij als luchtvaartdienstverlener erg flexibel zijn als het op werktijden aankomt. Je werktijden liggen van ‘s morgens vroeg tot diep in de nacht, in de weekenden, in vakantieperiodes en op feestdagen. Als je als stewardess werkt, ben je ook vaak meerdere dagen van huis.

Salaris luchtvaartdienstverlener 

Het startsalaris van een uchtvaartdienstverlener ligt rond de € 1.416,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2.213- bruto per maand.

Cao 

De luchtvaartsector hanteert verschillende cao’s. Vraag bij jouw stagebedrijf of toekomstige werkgever na welke cao zij naleven. 

Wat je wellicht ook interessant vindt