Beroepsprofiel Service onderhoud werktuigbouw

Een eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw voert onderhoudswerkzaamheden en verbeteringen uit aan machines en installaties en signaleert, analyseert en verhelpt storingen. Wil jij eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw worden? Kijk dan hier voor onze opleiding eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw niveau 3 (BBL) van het Regio College. 

Functieprofiel eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw  

Een eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw werkt met de meest uiteenlopende machines en installaties. Je verzorgt het onderhoud en je verhelpt storingen. Dit kan bij op veel verschillende locaties: bij bedrijven of instellingen, bij mensen thuis of in de werkplaats van het bedrijf waar je werkt.

Wat doet een eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw? 

Als eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw voer je inspecties uit en spoor je storingen op aan apparatuur, installaties en systemen. Je voert testen en metingen uit en stelt diagnoses. Je onderhoudt en repareert de machines, installaties en systemen door ze schoon te maken, onderdelen te vervangen, opnieuw in te regelen, af te stellen en zo nodig te programmeren. Uiteindelijk test en controleer je of de machines en installaties goed werken.

Competenties 

  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren is belangrijk voor je;
  • Nauwkeurig: je werkt volgens de richtlijnen en veiligheidsvoorschriften;
  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen, werkt met computerprogramma’s en bedient machines;
  • Klantgericht: je bent dienstverlenend en denkt met de klant mee;
  • Besluitvaardig: je maakt beslissingen over hoe je problemen het beste kunt oplossen.

Waar kun je werken als eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw? 

  • Metaalbedrijf;
  • Onderhoudsbedrijf;
  • Constructiebedrijf;
  • Installatiebedrijf.

Doorstroommogelijkheden 

Binnen je functie van eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw leer je steeds zelfstandiger werken en krijg je langzamerhand meer verantwoordelijkheden. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen. Een mogelijke vervolgopleiding is technicus engineering niveau 4 [https://www.regiocollege.nl/mbo-opleiding/technicus-engineering-werktuigbouw].

Werktijden 

Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en het project waar je mee bezig bent kunnen je werktijden variëren. Het kan zijn dat je spoedklussen toegewezen krijgt of storingsdiensten draait in de avonden, nachten, weekenden of op feestdagen. Je moet dus geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden

Salaris eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw 

Het startsalaris van een allround constructiewerker ligt rond de € 1.825,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris Het gemiddelde salaris ligt op € 2.533,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO

In de meeste gevallen werk je onder de cao Installatietechniek. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt