Beroepsprofiel Elektronische installaties

Als elektrotechnisch monteur industriële installaties en systemen houd jij je bezig met het onderhoud, reparatie, installatie en het testen van industriële installaties en systemen. Wil jij een eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen worden? Bekijk dan de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Wat is een eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen?

Een eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen  is iemand die zelfstandig of in een team storingen verhelpt, preventieve onderhoudswerkzaamheden verricht en soms ook machines en dergelijke installeert. Bijna ieder bedrijf dat met grote hoeveelheden machines werkt heeft een monteur nodig, want installaties kunnen nu eenmaal uitvallen en dan is het van groot belang dat alle installaties en systemen zo snel mogelijk weer werkzaam zijn.

Wat doet een eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen?

De eerste monteur elektronische industriële installaties en systemen is vooral bezig met controleren, onderhouden en repareren. Het repareren gebeurt zonder regelmaat, omdat natuurlijk niet te voorzien is wanneer en hoe vaak defecten zich voordoen.

Competenties 

  • Analytisch: je hebt oog voor details.
  • Communicatief vaardig: je bent het visitekaartje voor je bedrijf.
  • Flexibel: je kan worden ingezet op verschillende klussen, op verschillende locaties.
  • Verantwoordelijkheidsgevoel: je bent betrouwbaar en komt je afspraken na.
  • stressbestendig: onverwachte situaties schrikken jou niet af.

Waar kun je werken als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen?

Het mooie van elektrotechniek is dat je je hierin op ontzettend veel manieren kunt specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als onderhouds- of storingsmonteur bij een elektrotechnisch installatiebedrijf dat werkt in een industriële omgeving.

Doorstroommogelijkheden 

Na de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen kun je direct aan de slag in de praktijk. Je kunt doorgroeien naar een hogere functie binnen de elektrotechniek. Mocht je willen doorleren dan kun je bijvoorbeeld kijken naar een mogelijke vervolgopleiding als Technicus engineering niveau 4.

Werktijden

Afhankelijk van de urgentie van het elektrotechnisch dilemma kunnen de werktijden variëren. Het kan goed zijn dat urgente werkzaamheden zich voordoen op feestdagen en in weekenden. Ook kan het zijn dat er storingen plaatsvinden in fabrieken die s nachts ook operationeel zijn. Met andere woorden, je moet als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen bereid zijn om op onregelmatige werktijden te gaan werken.

Salaris eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Het salaris van een eerste monteur elektrotechnische industriële installaties varieert veel op basis van opleiding, ervaring en leeftijd. Wanneer je de opleiding eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen hebt afgerond kun je een bruto salaris verwachten tussen   de €1.600,- en €3.000,- per maand. Zie CAO metaal en techniek.

CAO

In de meeste gevallen werk je onder de CAO metaal en techniek. Deze kan op deze website worden terug gevonden.

Wat je wellicht ook interessant vindt

Aanmelden voor de opleiding

Elektrotechniek opleidingen