Menu
Mbo-opleidingen

Doktersassistent

BOL, niveau 4

Als doktersassistent ben jij de belangrijkste schakel tussen de patiënt en de huisarts. Je maakt afspraken voor patiënten, stelt mensen gerust, geeft advies of assisteert bij een onderzoek. Werk je graag met mensen en heb je interesse in de medische wereld? Dan is de opleiding doktersassistent iets voor jou. Weten wat dit beroep verder inhoudt? Klik hier.

Hoe ziet de opleiding doktersassistent eruit?

Tijdens de opleiding leer je alles om aan de slag te gaan als doktersassistent. Je krijgt theorielessen en leert allerlei vaardigheden in de praktijklessen. Al deze vaardigheden pas je daarnaast in praktijk toe tijdens je stage.

BOL opleiding

Bij een BOL opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je een aantal dagen per week stage. Bij deze opleiding heb je in het eerste jaar projectweken. In het tweede jaar start je met twee dagen per week stagelopen. Aan het einde van het tweede jaar ga je drie dagen per week op stage tot aan het einde van je opleiding. Een stage vindt plaats in het ziekenhuis op een poli, in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum. Andere stageplaatsen kunnen bij bedrijfsgeneeskunde, jeugdgezondheidszorg, laboratoria, verpleeghuizen of andere gezondheidsdiensten zijn.

Keuzedelen

Binnen elke opleiding is er een aantal basisdelen en keuzedelen, zodat je je kunt specialiseren. Er zijn keuzedelen om je kennis te verbreden en te verdiepen of om je voor te bereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen voor doktersassistent zijn:
Ondernemend gedrag
Door het volgen van dit keuzedeel krijg je de benodigde kennis en vaardigheden op het gebied van communicatie, (zelf)reflectie en creativiteit.
Voorbereiding hbo
Als je erover nadenkt om na je mbo-opleiding naar het hbo te gaan, maar nog niet precies weet welke opleiding je gaat volgen dan is dit keuzedeel je op het lijf geschreven. Je verkent namelijk het hbo en volgt enkele colleges. Zo ervaar je direct hoe het is om een hbo-opleiding te volgen.
Specifieke doelgroepen DA
Dit keuzedeel omvat de benodigde verdiepende kennis en vaardigheden waardoor je in staat bent om specifieke preventieve zorg te bieden en passend advies te geven aan specifieke doelgroepen.
Eerstelijns- en ketenzorg
Door veranderingen, zoals de overheveling van zorgtaken naar gemeenten en de nadruk op behandeling in de thuissituatie, wordt de samenwerking tussen eerstelijns zorgverleners steeds belangrijker. Dit keuzedeel is daarom gericht op de samenwerking binnen de eerstelijns- en ketenzorg en de organisatie van de eerstelijns- en ketenzorg.
Voorbereiding havo biologie
Als je kiest voor dit keuzedeel, dan kies je voor uitdaging en verdieping. Je krijgt les op het niveau van havo 4 van een VAVO docent. Om dit keuzedeel positief af te ronden, beschik je over de juiste motivatie en doorzettingsvermogen.

Vervolgopleidingen doktersassistent

Na je diploma mbo doktersassistent kun je doorstuderen aan het hbo in de richting van de volgende opleidingen:

 • Fysiotherapie
 • Lerarenopleiding
 • Logopedie
 • Operatieassistent (er kunnen extra toelatingseisen gesteld worden)
 • Verpleegkunde
 • Voeding en diëtetiek

Je kunt je ook specialiseren als praktijkondersteuner.

Praktische informatie

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl
 • overgangsbewijs van havo 3 naar 4
 • mbo-diploma niveau 2* of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding

Startdatum
Augustus

Duur opleiding
3 jaar

Locatie
Zaandam

Kosten opleiding

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen (zoals boeken en praktijkbenodigdheden bedragen in het eerste jaar ± € 650,- en in het tweede jaar ± € 250,-
 • in het tweede jaar kunnen er extra kosten bijkomen afhankelijk van je keuzedeel
 • er is een vrijwillige bijdrage voor extra activiteiten van € 30,-
 • tijdens de opleiding is het belangrijk dat je in het bezit bent van een laptop. Heb je deze niet, dan moet deze aangeschaft worden

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier

Open dag

Heb je interesse in de opleiding doktersassistent, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met Regio College. Lees hier alle informatie rondom de open dagen zorgopleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure downloadenBrochure downloaden Hier ga je studerenHier ga je studeren