Beroepsprofiel constructiewerker

Als constructiewerker maak je onderdelen voor bijvoorbeeld schepen, bruggen, voorraadsilo’s of machines. Platen, staven buizen en profielen van staal, aluminium, kunststof en rvs bewerk jij tot benodigde onderdelen. Wil jij constructiewerker worden? Kijk dan hier voor onze opleiding constructiewerker niveau 2 (BBL) van het Regio College. 

Functieomschrijving constructiewerker 

Een constructiewerker maakt constructies van verschillende materialen. Je bewerkt (licht)metalen plaat- en pijpmateriaal en kunststoffen om er constructieonderdelen van te maken. Je maakt onderdelen voor bijvoorbeeld schepen, winkelvitrines of voorraadsilo's.

Wat doet een constructiewerker? 

Als constructiewerker bewerk je verschillende materialen zoals RVS, aluminium, staal en kunststof om ze vervolgens te verbinden ze tot een eindproduct. Je gebruikt hierbij technieken als buigen, zagen, boren, snijden en lassen. Je leest de werktekeningen, tekent het plaatwerk af en je stelt de machines in. Vaak werk je in een team, zeker als je werkt aan grote projecten.

Competenties 

  • Zorgvuldig: je maakt de producten volgens de richtlijnen.
  • Ruimtelijk inzicht: je kunt vooraf een voorstelling maken van hoe het eindproduct eruit moet gaan zien.
  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en bedient machines.
  • Samenwerken: je werkt intensief samen om grote klussen te klaren.

Waar kun je werken als constructiewerker 

  • Metaalconstructiebedrijf
  • Machine- of apparatenbouw
  • Scheepsbouw

Doorstroommogelijkheden constructiewerker 

Na de opleiding Constructiewerker niveau 2 kun je doorleren met een opleiding in de metaal op niveau 3. Mogelijke vervolgopleidingen zijn:

Werktijden constructiewerker 

Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en het project waar je mee bezig bent kunnen je werktijden variëren. Het kan zijn dat je spoedklussen toegewezen krijgt in de weekenden of op feestdagen. Je moet dus geen bezwaar hebben tegen onregelmatige werktijden.

Salaris constructiewerker  

Het startsalaris van een constructiewerker ligt rond de € 1.522,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 2.381,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

In de meeste gevallen werk je onder de cao Metaal en Techniek. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt