Beroepsprofiel (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg

Als (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg begeleid je mensen met een (meervoudige) beperking, stoornis of andere problematiek bij hun dagelijkse bezigheden en zorg je ervoor dat zij een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Wil je begeleider maatschappelijke zorg worden? Kijk dan hier voor onze opleiding begeleider maatschappelijke zorg niveau 3 of persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niveau 4.

Wat is een (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg?

Als (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg werk je met mensen van alle leeftijden die een (meervoudige) lichamelijke, verstandelijke of zintuigelijke beperking, een stoornis, ziekte of andere problematiek hebben. Je biedt hulp bij de handelingen die zij niet (meer) zelfstandig kunnen uitvoeren. Dit kan zijn op het gebied van wonen, werken, een opleiding volgen of vrijetijdsbesteding. Het is belangrijk dat je een onderzoekende houding hebt en geïnteresseerd bent in je cliënt. Je werkt in een team, dus kunnen samenwerken is noodzakelijk. Ook ben je geduldig, initiatiefrijk, flexibel, creatief en je hebt veel inlevingsvermogen.

Wat doet een (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg?

Binnen de functieomschrijving van een begeleider maatschappelijke zorg valt onder andere het bieden van hulp bij alledaagse handelingen zoals de persoonlijke verzorging (zoals wassen en aankleden) en het huishouden (bijvoorbeeld schoonmaken en koken). Daarnaast zorg je voor een goede dagbesteding en organiseer je activiteiten. Je stemt jouw zorg af op de behoeften van de cliënt. Mondeling en schriftelijk hou je je teamleden en de familie van de cliënt op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Competenties

 • Flexibel: je kunt snel van taken wisselen;
 • Verantwoordelijk: je bent verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van anderen;
 • Stressbestendig: je blijft rustig, ook als iets snel moet gebeuren;
 • Hulpvaardig: je ondersteunt anderen door te helpen of mee te denken;
 • Plannen en organiseren: je plant en organiseert allerlei activiteiten voor je cliënten.
 • Inlevingsvermogen: je kan je inleven in de beperkingen die cliënten ervaren en je kan omgaan met emoties.

 Waar kun je werken?

 • Verpleeghuizen
 • Verzorgingshuizen
 • Revalidatiecentra
 • Thuiszorg
 • Dagopvang
 • Dak- en thuislozenopvang
 • Asielzoekerscentra
 • Psychiatrische klinieken
 • Crisisopvangcentra
 • Zorgboerderijen

Doorstroommogelijkheden

Volg je de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg niveau 3, dan kun je doorstromen naar de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niveau 4. Deze opleiding kun je dan versneld afronden. 

Heb je de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niveau 4 afgerond, dan kun je doorstromen naar het hbo. Mogelijke vervolgopleidingen zijn Social work, Pedagogiek, Culturele en maatschappelijke vorming en Maatschappelijk werk en dienstverlening.

Werktijden 

Je werktijden zijn doorgaans onregelmatig. Je moet er dus geen bezwaar tegen hebben om avond- en nachtdiensten te draaien en in de weekenden en op feestdagen te moeten werken.

Salaris begeleider maatschappelijke zorg

Het startsalaris van een beginnend begeleider specifieke doelgroepen ligt rond de € 1509,-  bruto per maand bij een 38-urige werkweek. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris Het gemiddelde salaris ligt op € 2458,- bruto per maand.

Als BBL student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per zorginstelling, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

Cao

Onder welke cao je komt te vallen ligt eraan in welke branche je aan het werk gaat. Dit kan zijn onder de cao Gehandicaptenzorg, cao Verpleeg- Verzorgingshuizen, Thuiszorg en Jeugdgezondheidszorg of de cao Sociaal Werk. Lees hier meer over deze cao's.

Wat je wellicht ook interessant vindt