Menu
Mbo-opleidingen

Apothekersassistent

BOL, niveau 4

Als apothekersassistent weet jij alles over medicijnen en zorg je ervoor dat mensen geneesmiddelen op een correcte manier gebruiken. Vind je de werking van medicijnen interessant, ben je vriendelijk, gestructureerd en werk je graag met mensen? Dan is de opleiding apothekersassistent zeker iets voor jou!

Hoe ziet de opleiding apothekersassistent eruit?

Deze opleiding staat helemaal in het teken van de praktijk. Je leert hoe je toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkelt de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt. Dit doe je door middel van theorie- en praktijklessen en door stage te lopen.

Specialisaties

Elke opleiding heeft een aantal basisdelen en keuzedelen of specialisaties. Met sommige keuzedelen kun je je vakmanschap meer verbreden, verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:
Bereiden en aseptisch handelen
Je leert zelf te bereiden en aseptische handelingen uit te voeren. Dit leer je deels op school en 1 dag in een (ziekenhuis)apotheek waar er nog geneesmiddelen bereid worden. 
Ondernemend gedrag
Door het volgen van dit keuzedeel krijg je de benodigde kennis en vaardigheden op het gebied van communicatie, (zelf)reflectie en creativiteit.
Voorbereiding hbo
Als je erover nadenkt om na je mbo-opleiding naar het hbo te gaan, maar je nog niet precies weet naar welke opleiding dan is dit keuzedeel iets voor jou. Je verkent namelijk het hbo en volgt enkele colleges. Zo ervaar je hoe het is om op hbo te studeren.
Eerstelijns- en ketenzorg
Door veranderingen, zoals de overheveling van zorgtaken naar gemeenten en de nadruk op behandeling in de thuissituatie, wordt de samenwerking tussen eerstelijns zorgverleners steeds belangrijker. Dit keuzedeel is daarom gericht op de samenwerking binnen de eerstelijns- en ketenzorg en de organisatie van de eerstelijns- en ketenzorg.

BOL opleiding

Bij een BOL opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je daarnaast in de eerste de helft van je opleiding twee dagen per week stage en de tweede helft van de opleiding drie dagen. Je kunt ook kiezen voor een ziekenhuisstage van tien weken.

Vervolgopleiding apothekersassistent

Nadat je het diploma mbo apothekersassistent hebt behaald kun je doorstuderen aan het hbo in de volgende opleidingen:
● Voortgezette opleiding apothekersassistent (in het ziekenhuis)
● Farmakunde
● Farmaceutisch consulent
● Verpleegkunde
● Fysiotherapie
● Kaderopleiding management in de farmaceutische sector

Praktische informatie

Toelatingseisen
● vmbo-diploma kl, gl of tl
● overgangsbewijs van havo 3 naar 4
● mbo-diploma niveau 2* of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding
* Met een vooropleiding mbo niveau 2 vragen we je om een Talentscan te doen.

Startdatum
Augustus

Duur opleiding
3 jaar

Locatie
Zaandam

Kosten opleiding
● vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld
● de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen (zoals boeken en praktijkbenodigdheden) bedragen in het eerste jaar ± € 600,- en in het tweede jaar ± € 200,-
● in het tweede jaar kunnen er extra kosten bijkomen afhankelijk van je keuzedeel
● er is een vrijwillige bijdrage voor extra activiteiten van € 30,-
● tijdens de opleiding is het belangrijk dat je in het bezit bent van een laptop. Heb je deze niet, dan moet deze aangeschaft worden.

Meer uitleg over opleidingskosten vind je hier.

Open dag

Heb je interesse in de opleiding apothekersassistent, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen zorgopleidingen en meld je aan

Wat je wellicht ook interessant vindt

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure downloadenBrochure downloaden Hier ga je studerenHier ga je studeren