Beroepsprofiel allround medewerker optiek

Of het nu gaat om een bril of zonnebril: brillen zijn modeartikelen geworden. Gelukkig maar, want 61% van de Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. Werk je in de winkel van een opticien, dan adviseer jij klanten welke bril zij het beste kunnen kopen. Vind jij het leuk om mensen zo goed mogelijk te helpen? Kijk dan hier voor onze opleiding Allround medewerker optiek niveau 3 (BBL) van het Regio College. 

Wat is een allround medewerker optiek? 

Een allround medewerker optiek werkt in een winkel waar brilmonturen, -glazen en contactlenzen worden verkocht en gerepareerd. Je adviseert en helpt klanten, repareert brillen, slijpt en monteert glazen en je houdt de winkel schoon, netjes en up-to-date.

Wat doe je als allround medewerker optiek? 

Als allround medewerker optiek adviseer je de klanten over de verschillende brillen en contactlenzen en helpt je hen een keuze maken. Je hebt kennis van materialen, kleuren en modetrends waardoor jij goed kunt inschatten wat bij de klant past. In de werkplaats zet je brillen in elkaar en je repareert ze. Je slijpt glazen op maat en monteert ze in de monturen.

Daarnaast houd je de winkel schoon en netjes en je houdt de voorraad in de gaten. Zo nodig bestel je producten en accessoires, zoals brillendoekjes en -kokers en contactlenzenvloeistof bij.

Competenties 

  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren is belangrijk voor je;
  • Nauwkeurig: je werkt volgens de richtlijnen en veiligheidsvoorschriften;
  • Klantgericht: je bent dienstverlenend en denkt met de klant mee;
  • Sociaal: je hebt mensenkennis, je kan duidelijk communiceren, goed luisteren en situaties aanvoelen.

Waar kun je werken allround medewerker optiek 

  • In de winkel en/of werkplaats van een optiek.

Doorstroommogelijkheden 

Als allround medewerker optiek kan je doorstromen naar een leidinggevende functie binnen de winkel of doorleren tot opticien.

Werktijden 

Je werktijden vallen binnen en rondom winkeltijden (09.00 - 18.00/21.00 uur). Je moet dus geen bezwaar hebben tegen het werken op koopavonden en in het weekend.

Salaris allround medewerker optiek 

Het startsalaris van een allround medewerker optiek ligt rond de € 1.435,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 1.991,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgever en krijg je daarnaast nog een leerlingen-maandsalaris. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 1.463,- bruto per maand. Ook kan het voorkomen dat het minimumloon betaald wordt.

CAO 

De laatste CAO voor de optiekbedrijven was geldig voor het jaar 2006. Daarna is geen akkoord over een nieuwe CAO meer bereikt tussen de werkgevers en werknemers. Vanaf 1 januari 2007 kan een werkgever in de optiekbranche dus zelf de arbeidsvoorwaarden met zijn medewerkers overeenkomen. Wel is er een arbeidsvoorwaardenadvies van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven.

Wat je wellicht ook interessant vindt