Menu
Meer scholing

Havo-5

Haal je havo in één  of twee jaar of losse deelcertificaten in je eigen tempo:

 • In één of twee jaar je havodiploma halen
 • Losse deelcertificaten mogelijk voor alle vakken
 • Studeren in je eigen tempo
 • Kleinschalig onderwijs
 • Minder schools dan het voortgezet onderwijs

Opleidingsprogramma

Profiel Voor het behalen van een havo-diploma kies je een profiel. Elk profiel bestaat uit een gemeenschappelijk deel (met verplichte vakken), een profieldeel (met verplichte vakken), een profielkeuzevak (keuze uit een aantal vakken) en een vrij deel (vakken naar keuze uit het opleidingsaanbod). Bij het vavo bestaat soms de mogelijkheid van profiel te veranderen als daardoor je kans op slagen wordt vergroot. Deze profiel­ verandering kan bij de intake worden vast­ gelegd, of in de loop van het jaar. Dit gebeurt natuurlijk altijd in overleg met de decaan en de secretaris van het eindexamen. Klik hier voor een overzicht van het programma havo-5 (pdf).

Tweejarig traject

Heb je een vmbo-diploma vmbo met cijfers lager dan een 7 en wil je een havo-diploma halen? Dan bieden we je een tweejarig traject aan. Dit betekent dat je in het eerste jaar ongeveer de helft van de gekozen vakken volgt en afsluit. De andere vakken volg je in het tweede jaar. Leerlingen met een vmbo diploma met cijfers hoger dan een 7 kunnen in aanmerking komen voor een éénjarig traject. Dit wordt nader bekeken bij de intake.

Toelatingseisen voor havo 5

 • afwijzing voor het diploma havo;
 • overgangsbewijs naar havo 5;
 • gestopt in vwo 5 of 6;
 • één of twee keer gedoubleerd in havo 4 (de haalbaarheid van dit traject wordt beoordeeld tijdens de intake);
 • een niveau gelijkwaardig aan de hierbovengenoemde eisen;
 • een diploma vmbo-tl (verplicht tweejarig traject bij een gemiddelde van 7 of lager).

Examinering/diplomering

Het eindexamen bestaat voor ieder vak uit een schoolexamen en voor de meeste vakken ook uit een centraal examen. Dit zijn officiële landelijke examens in mei. Om een diploma te  halen moet je ook een profielwerkstuk maken. Als je al eerder een profielwerkstuk gemaakt hebt waarvoor je een voldoende hebt, hoef je dat niet nog een keer te doen.

Locatie:

Je kunt je havo-5 diploma halen op onze locatie in Zaandam: Cypressehout 95.

Lesgeld 

Als je door je vorige school aan ons bent overgedragen, zijn er voor jou geen kosten verbonden aan je inschrijving bij ons. Voor de  overige tarieven kijk bij kosten.

Boeken

Als je door je vorige school aan ons bent overgedragen, krijg je alle boeken die je in de les nodig hebt van ons in gratis bruikleen. Voor elk boek vragen we wel een borgbedrag. Dit bedrag krijg je terug als je het boek aan het einde van het schooljaar in goede staat weer inlevert. Alleen overgedragen leerlingen kunnen van deze regeling gebruik maken. 

Startdatum(s):
Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Snel je havo- of vwo-diploma halen?Snel je havo- of vwo-diploma halen?Download de brochureDownload de brochure