Intussen bij Voorzitter Raad van Toezicht

vrijdag 8 mei 2020

Header

Beste collega’s,

Regelmatig komen we als Raad van Toezicht in een van de onderwijsgebouwen van het Regio College. Mijn naam is Lucy Schmitz, voorzitter van de Raad. Ik mis het rondlopen in de school en de ontmoeting met mijn collega-toezichthouders, met Bernard Fransen en met de directeuren. Zonder studenten en medewerkers live te zien is het toezichthouden wat onwerkelijk. Het online overleg via Teams gaat op zich best goed, maar het is ook fijn als we elkaar op termijn weer live kunnen ontmoeten.

Ik ben als toezichthouder betrokken bij drie organisaties in Noord-Holland: bij een woningcorporatie, bij een instelling voor ouderenzorg en thuiszorg en bij het Regio College. Elk van deze instellingen wordt geraakt door het Coronavirus en zoekt daarvoor ook eigen oplossingen. Bij de woningcorporatie gaat het bouwen van nieuwe huizen en de renovatie van bestaande huurwoningen in de buitenlucht min of meer gewoon door. Werkzaamheden bij huurders thuis staan op een laag pitje.

In de verpleeghuiszorg is Corona hard aangekomen met soms grote onzekerheid voor de oudere cliënten en voor de medewerkers. Toch worden er steeds oplossingen gevonden door de inrichting van de zorg aan te passen. Belangrijk blijkt te zijn dat collega’s op elkaars expertise en zorgvuldigheid kunnen vertrouwen en open kunnen zijn over hun zorgen, bij voorbeeld in online intervisiegesprekken.

Bij het Regio College wordt veel energie gestoken in het bieden van onderwijs op afstand en het zorgen dat elke student de beschikking heeft over een laptop. Er zijn signalen dat de arbeidsmarkt voor studenten in sommige sectoren zal veranderen. De MBO-Raad is bezig bij de minister te bepleiten dat studenten faciliteiten krijgen voor een tweede studie om hun kans op een baan te vergroten. Duidelijk is dat -zodra het virus de aftocht heeft geblazen- de behoefte aan kwalitatief goede opleidingen bij studenten onveranderd groot zal zijn. De creativiteit en professionaliteit van alle collega’s zal nodig zijn om in de zich ontwikkelende vraag te voorzien. Voor de korte termijn zou het fijn zijn als er zicht komt op een geleidelijk weer open stellen van de mbo-scholen. Werkende weg bekijken wat nodig is en wat haalbaar is. In een veilige omgeving voor iedereen.

Thuis ben ik afgelopen periode bezig geweest om mijn huis CO-2-neutraal te laten maken, met behoud van afstand. Door dakdekkers, installateurs, elektriciens, zonnepanelen-bouwers, allemaal uit de Zaanstreek. Zoveel bekwame vaklieden uit de Zaanstreek en daarboven. Dat kan geen toeval zijn. Zij blijven nodig. Ik heb er alle vertrouwen in dat het Regio College studenten zal blijven trekken en opleiden; dat studenten en medewerkers elkaar binnenkort weer in de ogen kunnen kijken en dat het op school weer gaat gonzen van leven. Laten we ons daarop voorbereiden!

Lucy Schmitz
Voorzitter Raad van Toezicht