Intussen bij Expert Examinering Pedagogiek

vrijdag 29 mei 2020

Bob Schenk
Beste collega’s,

Zitten we dan, onze geld te verdienen achter de webcam alsof het nooit anders is geweest. Dat had ik drie maanden geleden niet kunnen bedenken. En toch valt het mij niet tegen. Daarmee wil ik vooral zeggen dat ik trots ben op mijn collega’s die in een week tijd dusdanig digivaardig zijn geworden zodat het onderwijs én de examinering volop door kan gaan. Het lesgeven is niet hetzelfde als voor een klas en ik mis met name het informele laagdrempelige contact. Toch ben ik blij dat ik mijn vak kan doceren. En zeker in het geval van 1 op 1 begeleiding merk ik dat dit goed werkt; ik hoef niet eerst te zoeken naar een geschikte spreekkamer alvorens ik een goed gesprek kan voeren. Even videobellen en het is net alsof je tegenover de student zit. En als de student het even niet weet, dan draaien ze gewoon even de camera weg met “u viel even weg meneer”. Voor de student een fijne escape.

Nu we een volledige periode verder zijn zie je dat ook de studenten gewend zijn geraakt aan het digitale onderwijs. Ze nemen hun laptop mee naar hun werk, het strand of naar een goede vriendin. Loggen tussendoor even in voor de les in Teams, stellen hun vragen, maken meestal de opdracht en gaan weer verder met vakken vullen en zonnebaden. En ook zij overtreffen mijn verwachtingen. Deze periode lag vooral de focus op de diplomakandidaten en wat hebben zij het goed gedaan. Kijkend naar de prognose durf ik bijna niet te zeggen dat ze het als groep misschien nog wel beter hebben gedaan dan voorgaande jaren. Veelal ervaren ze rust omdat ze nu geconcentreerd thuis kunnen werken aan het uitwerken van hun examens. Helaas geldt dat niet voor die studenten die thuis geen goede werkplek hebben. In dat geval is het fijn dat we binnenkort weer iets kunnen betekenen voor diegenen die fysiek onderwijs het hardst nodig hebben.

Voor de toekomst hoop ik dat we een aantal good practices kunnen behouden. En dat ik ook na de zomer vier van de vijf dagen thuis mag werken. Nee, dat is natuurlijk flauw van mij, alhoewel ik het thuis werken wel heb leren waarderen. We zullen na de zomer ook nog gedwongen zijn om in optima forma ons onderwijs conform Blended Learning aan te bieden. En bepaalde modules lenen zich hier prima voor. Wie weet wat voor voordelen we hier uit halen. Voor mij scheelt het in ieder geval reistijd en kan ik bepaalde taken heel geconcentreerd uitwerken. Ik was nog nooit zo snel met mijn OERen.  “Wat benne je weer oer snel Bob”, zouden ze hier in Andijk zeggen.

Hierbij wens ik jullie allen een heerlijk Pinksterweekend. Hopelijk voldoende rust om van het mooie weer te kunnen genieten. En nog één maand, dan kunnen we hopelijk terugkijken op wederom een goed onderwijsjaar. Toi toi!

Bob Schenk
Expert Examinering Pedagogisch Werk