Hoe we omgaan met het coronavirus

Direct naar:

Maatregelen start schooljaar 2021-2022

Wat te doen bij klachten 

Belangrijke websites


Coronamaatregelen start schooljaar 2021-2022
In alle gemeenschappelijke ruimtes is vanaf 23 augustus een mondkapje verplicht. Ook in het lokaal, behalve als je op je plek zit. Vanaf 30 augustus hoeven we geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden. Dit betekent dat we gelukkig weer veel meer onderwijs op school kunnen geven. Verder is het belangrijk dat we aandacht blijven houden voor de hygiëne: was zo vaak mogelijk je handen en maak gebruik van een desinfecterend schoonmaakmiddel.

Zelftest
Daarnaast vragen we medewerkers en studenten om twee keer per week een zelftest te doen, ook al heb je geen klachten. Zo voorkomen we dat er ongemerkt besmette mensen op school rondlopen. Je bestelt de zelftesten via www.zelftestonderwijs.nl. Je logt in met je inloggegevens van het Regio College. Per bestelling worden er 8 zelftesten geleverd met een levertijd van 3 tot 7 dagen. Na het bestellen van de zelftesten kun je na twee weken weer nieuwe tests bestellen via deze site.

Positieve testuitslag
Wij verzoeken je om een positieve testuitslag altijd aan ons door te geven. Als medewerker kun je dit melden bij je teammanager, als student bij je loopbaancoach. De teammanager of loopbaancoach informeert daarna ook de veiligheidscoördinator via corona@regiocollege.nl. Dit kan i.v.m. privacy overigens zonder de naam te noemen. Wel van belang is aan te geven in welke klas de melder zit of in welk team iemand werkt. Dit in verband met het snel kunnen ontdekken van clusters.​

Heb je klachten meldt dit dan meteen aan je loopbaancoach, laat je testen en blijf verder thuis.

Vragen? Stuur dan een mail naar corona@regiocollege.nl


Wat te doen bij klachten?

Bekijk het in één oogopslag in dit schema.

Het Regio College heeft een draaiboek COVID-19 gemaakt. Hierin staat wat je moet doen als je corona-achtige ziekteverschijnselen hebt, wanneer je je moet laten testen en wat je moet doen bij in afwachting van de test en bij een positieve of negatieve testuitslag.

 Heb je een van de volgende (luchtweg)klachten? 

- neusverkoudheid;
- loopneus;
- niezen;
- keelpijn;
- (lichte) hoest;
- moeilijk ademen/benauwdheid;
- verhoging tot 38 °C of koorts;
- plotseling verlies van reuk of smaak.

Laat je testen, meld je ziek via (075) 681 90 00 én meld bij je loopbaancoach dat je wordt getest. Blijf thuis (of ga naar huis) tot de uitslag bekend is óf 24 uur na het verdwijnen van de klachten én 7 dagen na het begin van de klachten.

 • Is de test negatief, dan mag je weer naar school.
 • Is de test positief, dan mag je uit (thuis)isolatie als je 24 uur geen klachten meer hebt die passen bij COVID-19 én het minimaal 7 dagen geleden is dat je ziek werd.
 • Bij een positieve test, meld je afwezig via (075) 681 90 00 én meldt het bij je loopbaancoach. Medewerkers melden dit bij hun teammanager. Je bent niet verplicht om te melden dat je positief bent getest. Het wordt echter wel op prijs gesteld.
 • Blijf ook thuis in quarantaine als iemand in je huishouden koorts boven 38°C en/of benauwdheidsklachten heeft. Vijf dagen nadat de klachten bij de huisgenoot begonnen kan je een preventieve test doen. Is deze negatief, dan mag je weer naar school.
 • Blijf ook thuis in quarantaine als je nauw-contact hebt gehad met iemand die positief getest is voor COVID-19. Je bent een nauw-contact zodra je langer dan 15 minuten, met of zonder mondmasker, op minder dan 1,5 meter afstand was of hebt geknuffeld met een besmette persoon. De GGD zal je in deze situatie informeren maar gebruikelijk is dat je 10 dagen in quarantaine gaat. Na de 5e dag quarantaine kan je gaan testen. Is de test negatief, dan mag je weer naar school. Is de test positief, dan ga je 5 dagen in (thuis) isolatie. Na de 10e dag kan je weer gaan testen.
 • Ben je in een land of gebied geweest waarvoor geldt dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden (oranje en rode gebieden), dan heb je een hoger risico dat je besmet geraakt bent met COVID-19. Ook dan blijf je 10 dagen thuis (omdat je de ziekte nog kan krijgen). Na de 5e dag quarantaine kan je gaan testen. Is de test negatief, dan mag je weer naar school. Is de test positief, dan ga je weer 5 dagen in (thuis) isolatie. Na de 10e dag quarantaine kan je weer gaan testen. 
 • Krijg je COVID-19 gerelateerde klachten terwijl je op school bent? Dan moet je naar huis. Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt. Laat je meteen testen.
 • Heb je last van hooikoorts? Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kan dan goed aanvoelen of het ‘die klachten van de hooikoorts’ zijn. Hetzelfde geldt voor klachten die typisch passen bij een allergie. Bij twijfel of als de klachten anders aanvoelen: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.

Heb je een kind met (luchtweg)klachten?

Nieuw is dat jonge kinderen met klachten tegenwoordig ook moeten thuisblijven en zich kunnen laten testen bij klachten. Zowel met milde klachten als met zware klachten. Ook als een kind in contact is geweest met iemand met corona, blijft het kind thuis. Kinderen tot 4 jaar mogen wel naar de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis. Kinderen tot 4 jaar kunnen getest worden. Een kind moet in ieder geval getest worden en thuisblijven als:

 • Je kind zware klachten heeft, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid;
 • Je kind ernstig ziek is, overleg met de huisarts of het kind getest moet worden;
 • Je kind nauw contact heeft gehad met iemand met corona;
 • Je kind klachten heeft en contact heeft gehad met iemand met corona;
 • De GGD adviseert om te testen vanwege een uitbraakonderzoek.

Heeft je kind zware klachten en is de voorkeur om het kind niet te testen? Houdt je kind thuis. Huisgenoten blijven ook thuis als je kind naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid. Je kind mag weer naar de kinderopvang als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Huisgenoten mogen dan ook uit quarantaine. Blijven de klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar de opvang.

Lees hier het hele draaiboek Covid-19.

Voor actuele informatie over het coronavirus verwijzen we je naar de website van het RIVM.


Richtlijnen, kaders en werkwijze Regio Collega rondom corona

De pandemie zorgt voor veranderingen in de manier waarop wij werken. In dit document wordt ingegaan op de praktische aspecten rondom veiligheid en hygiëne op school. De richtlijnen van RIVM, kabinetsbesluiten en ‘corona’ brancheprotocollen zijn leidend. Dit document wordt aangepast naar aanleiding van veranderende richtlijnen en ervaring uit de praktijk en is daarmee een levend document. Tips, vragen of opmerkingen? Stuur een mail naar corona@regiocollege.nl.

Document richtlijnen en kaders Regio College schooljaar 2020-2021 


Back to (online) school: afspraken & regels op school

Nog altijd kunnen we niet helemaal terug naar school en zul je veel online les krijgen. Soms kom je wel naar school, bijvoorbeeld voor de praktijklessen die we geven. Deze lessen krijg je binnen de regels van 1,5 meter afstand. Omdat voor opleidingen voor contactberoepen, denk aan kappers en tandartsassistenten, een praktijkles op 1,5 meter heel lastig is, gelden daarvoor andere regels. Je docent zal je daarover informeren.  

Roosters
In je rooster zie je of je les hebt op locatie of online via Teams. Bekijk je rooster voor de eerste periode via de Eduarte app. Als je hier vragen over hebt, neem dan contact op met je loopbaancoach.

Mondkapjes verplicht
De mondkapjes zijn verplicht in de algemene ruimtes, zoals de gangen, trappenhuizen, kantine, Atrium en sanitaire ruimtes. Eenmaal aangekomen op de studieplek in het klaslokaal of op de werkplek in de kantoorruimte, mag het mondkapje af. Bij opleidingen waar de branchecode het dragen van een mondkapje tijdens de les voorschrijft, blijft dat onverminderd van kracht. Je bent zelf verantwoordelijk voor het meebrengen en dragen van een mondkapje. Bij de receptie zijn mondkapjes beschikbaar, mochten medewerkers of studenten deze vergeten zijn.

De 1,5 meter school

Als je op school komt, merk je direct dat de school is ingericht als 1,5 meter school. Met posters, borden en stickers op tafels, stoelen en banken informeren we je over de veiligheidsmaatregelen. Houd je aan die regels, zodat jij, je medestudenten en ook je docenten veilig op school kunnen zijn. Bij ieder lokaal staat aangegeven hoeveel personen in de ruimte mogen. Zie je een groene smiley op een tafel in het klaslokaal? Dat betekent dat je op die plek mag gaan zitten. Geen sticker? Dan mag je er niet gaan zitten. In de gangen, de kantines en andere ruimtes geven rode smileys aan waar je niet mag zitten. Ook hiervoor geldt: houd je aan de regels. Simpel.

Op de locatie Purmerend werken we niet met stickers. De tafels en stoelen in de lokalen zijn op 1,5 meter van elkaar opgesteld. De rest van de tafels en stoelen zijn opgestapeld. Je mag deze niet pakken. Je blijft zoveel mogelijk in hetzelfde lokaal, ook tijdens de pauzes. De docenten komen dus zoveel mogelijk naar jou toe.

Zin in een broodje of heb je dorst?
De catering in onze kantines is weer beperkt beschikbaar. Check de dlwo en de lcd-schermen in de gangen hoe dit in zijn werk gaat. Eten en drinken in de klaslokalen is alleen toegestaan als je docent het toestaat. Anders niet. Op de locatie Purmerend is de catering beperkt geopend van 09.30 uur tot 14.00 uur​. Tijdens de pauzes blijf je in je lokaal of praktijkruimte. 

Samen houden we het schoon
In alle lokalen en overige ruimtes zijn schoonmaakmiddelen, papier en tissues aanwezig. Zodra je les op school is afgelopen, maak je zelf even je tafel schoon. Dat geldt ook voor de andere studieplekken op school die je gebruikt. Natuurlijk is er ook professionele schoonmaak.

Sorry, geen dagkluisjes
Het is voorlopig niet meer mogelijk dagkluisjes te huren. We kunnen ze niet voldoende schoonhouden en desinfecteren zodat het veilig blijft voor jou om een dagkluisje te huren. Natuurlijk kun je wel voor een langere periode een kluisje huren. Dat kan via het Meldpunt. 
Ook in Purmerend zijn geen dagkluisjes, wel kun je via de receptie een vaste kluis huren.

Ventilatie in onze gebouwen
Berichtgeving in de landelijke media over de rol van ventilatiesystemen bij de verspreiding van COVID-19 was voor de directie aanleiding om de ventilatiesystemen in onze gebouwen onder de loep te nemen. We volgen hierin de adviezen van het RIVM. Lees hier meer over ventilatie in onze gebouwen.


Belangrijke websites

Kijk op de website van het RIVM voor de meest actuele informatie

Kijk op de website van De Rijksoverheid voor de relatie met het onderwijs

Kijk op de website van de GGD uit jouw regio voor regionale informatie

Kijk op de website van de Mbo Raad voor het servicedocument en veelgestelde vragen over de aangepak van corona in het mbo