Hoe we omgaan met het coronavirus

Direct naar:

Wat te doen bij klachten

Quarantaine en isolatie: hoe werkt het ook alweer?

Belangrijke websites


Coronamaatregelen vanaf 17 januari 2022

Wij zijn blij dat ons onderwijs open gaat en we jou weer op school mogen verwelkomen!
Je ontvangt over het onderwijsprogramma van de week van maandag 17 tot en met vrijdag 21 januari, informatie van jouw opleiding. Heb je vragen, neem dan contact op met je loopbaancoach.

Omdat de omschakeling naar fysiek onderwijs enige tijd kost en we nog maar één lesweek te gaan hebben in de tweede onderwijsperiode, is in de week van 17 januari het onderwijs grotendeels nog online. Het kan zijn dat in deze komende week jouw onderwijs wel fysiek, dus op school, wordt gegeven. Dit geldt bijvoorbeeld voor de studenten die de afgelopen weken al naar school mochten komen (opleidingen entree en niveau 2).

Mondkapjes
Vanaf 17 januari is het dragen van mondkapjes overal in het gebouw, ook in de klaslokalen, verplicht. Alleen als het dragen van een mondkapje een belemmering vormt voor het deelnemen aan het onderwijs, mag het kapje af. Je ontvangt daarover aanwijzingen van je docent. Ook bij het drinken en eten mag het kapje natuurlijk af, onder de voorwaarde dat je dat op een vaste zit- of staanplaats doet. Eten en drinken op de gang is niet toegestaan.

Wij vragen jou om een wegwerpmondkapje type II te gebruiken. Klik hier voor informatie over de mondkapjes.

Verder blijven de basismaatregelen gelden:

  • Blijft thuis en laat je snel testen als je klachten hebt (zelftest kan ook).
  • Doe twee keer per week een zelftest, ook als je geen klachten hebt en beschermd bent, testen zijn gratis te bestellen via www.zelftestonderwijs.nl
  • Houd als en waar dat kan, anderhalve meter afstand
  • Help verspreiding van het virus te voorkomen. Doe de quarantainecheck voordat je naar school gaat. De regels rondom quarantaine zijn versoepeld, kijk hier dus goed naar.
  • We verzoeken je om een positieve testuitslag altijd aan ons door te geven. Je kunt dit melden bij je loopbaancoach of telefonisch als je naar schoolt belt om je af te melden.

Vragen

Heb je vragen? Stel ze via corona@regiocollege.nl.

We hopen jullie snel weer allemaal op school te mogen verwelkomen.


Wat te doen bij klachten?

Heb je een van de volgende (luchtweg)klachten? 

- neusverkoudheid;
- loopneus;
- niezen;
- keelpijn;
- (lichte) hoest;
- moeilijk ademen/benauwdheid;
- verhoging tot 38 °C of koorts;
- plotseling verlies van reuk of smaak.

Laat je testen, meld je ziek via (075) 681 90 00 én meld bij je loopbaancoach dat je wordt getestDoe vervolgens de quarantainecheck van de Rijksoverheid.

  • Is de test negatief, dan mag je weer naar school.
  • Is de test positief, dan mag je uit (thuis)isolatie als je 24 uur geen klachten meer hebt die passen bij COVID-19 én het minimaal 7 dagen geleden is dat je ziek werd.
  • Bij een positieve test, meld je afwezig via (075) 681 90 00 én meldt het bij je loopbaancoach. Medewerkers melden dit bij hun teammanager. Je bent niet verplicht om te melden dat je positief bent getest. Het wordt echter wel op prijs gesteld.
  • Krijg je COVID-19 gerelateerde klachten terwijl je op school bent? Dan moet je naar huis. Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt. Laat je meteen testen.
  • Heb je last van hooikoorts? Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kan dan goed aanvoelen of het ‘die klachten van de hooikoorts’ zijn. Hetzelfde geldt voor klachten die typisch passen bij een allergie. Bij twijfel of als de klachten anders aanvoelen: laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.

Heb je een kind met (luchtweg)klachten?

Nieuw is dat jonge kinderen met klachten tegenwoordig ook moeten thuisblijven en zich kunnen laten testen bij klachten. Zowel met milde klachten als met zware klachten. Ook als een kind in contact is geweest met iemand met corona, blijft het kind thuis. Kinderen tot 4 jaar mogen wel naar de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis. Kinderen tot 4 jaar kunnen getest worden. Een kind moet in ieder geval getest worden en thuisblijven als:

  • Je kind zware klachten heeft, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid;
  • Je kind ernstig ziek is, overleg met de huisarts of het kind getest moet worden;
  • Je kind nauw contact heeft gehad met iemand met corona;
  • Je kind klachten heeft en contact heeft gehad met iemand met corona;
  • De GGD adviseert om te testen vanwege een uitbraakonderzoek.

Heeft je kind zware klachten en is de voorkeur om het kind niet te testen? Houdt je kind thuis. Huisgenoten blijven ook thuis als je kind naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid. Je kind mag weer naar de kinderopvang als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Huisgenoten mogen dan ook uit quarantaine. Blijven de klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar de opvang. Voor de meest actuele informatie, zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/thuisquarantaine/quarantaine-gezinnen-met-kinderen.

Lees hier het hele draaiboek Covid-19.

Voor actuele informatie over het coronavirus verwijzen we je naar de website van het RIVM.


Quarantaine en isolatie: hoe werkt het ook alweer?

Quarantaine Check
Doe de Quarantaine Check COVID-19 | Rijksoverheid.nl om te weten of je in quarantaine moet en wanneer je je moet laten testen. Ook als je gevaccineerd of hersteld bent.

Overig contact
Heb je geen nauw contact gehad met iemand die corona heeft? Je hoeft niet in quarantaine en je mag naar school. Houd je gezondheid wel goed in de gaten.

Nauw contact gehad
Ga in quarantaine als je nauw contact hebt gehad met iemand die corona heeft of als je huisgenoot corona heeft. Je kunt niet naar school.

Uitzondering op bovenstaand advies
Ben je in de afgelopen 8 weken positief getest of heb je meer dan een week geleden voor contact met een positief getest persoon een boosterprik gehad? In dit geval is het niet nodig om je zonder klachten te laten testen en er geldt geen quarantaineadvies.

Testen om de quarantaine te verkorten
Heb je geen klachten? Dan mag je misschien eerder uit quarantaine. Dit kan als de uitslag van een coronatest 5 dagen na het laatste contact met de persoon met COVID-19, negatief is. Gebruik op dag 5 nooit een zelftest. Bel 0800-1202 om een afspraak bij de GGD te maken of maak online een afspraak via coronatest.nl. Wil je liever niet testen, ga dan 10 dagen in quarantaine.

Testen vóór dag 5
Je mag je ook direct laten testen. Bijvoorbeeld omdat je ongerust bent. Dit mag met een zelftest, maar ook met een test bij de GGD. Let op: is de uitslag van een test vóór dag 5 negatief? Dan blijft je toch thuis in quarantaine. Je kunt namelijk nog ziek worden.

Werkzaam in het mbo
Werk je in het mbo-onderwijs? Bel dan voor een afspraak en geef aan dat je in het onderwijs werkt. Bezoek de teststraat vervolgens het liefst voor 11:00 uur 's ochtends. Sneller een uitslag nodig? Medewerkers van het Regio College kunnen terecht bij een commerciële teststraat naar keuze. Je schiet de kosten voor en declareert deze op gebruikelijke wijze. Neem eerst contact op met je teammanager of maak hier samen van te voren afspraken over. 

Testen bij klachten
Blijf thuis en laat je meteen testen als het gaat om klachten die passen bij corona. Ook als een eerdere test negatief was. Bel 0800-1202 of maak een afspraak via coronatest.nl. Ook mag je in dit geval gebruik maken van een zelftest. Laat een positieve uitslag dan wel bevestigen door de GGD. Het gaat om klachten zoals:

verkoudheidsklachten: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
hoesten
benauwdheid of kortademigheid
verhoging of koorts

Let op: als je last hebt van plotseling verlies van reuk en/of smaak, is een zelftest onvoldoende. Laat je dan testen bij de GGD. 

Preventief zelftesten
We vragen onze studenten en medewerkers om (preventief) tweemaal per week een zelftest te doen, of in ieder geval op de dagen dat je naar school komt. Je kunt gratis zelftesten bestellen via zelftestonderwijs.nl. Is je zelftest positief? Blijf thuis, laat je testen bij de GGD om de uitslag te bevestigen. Je kunt ook een zelftest halen bij de receptie en het meldpunt. 


Belangrijke websites

Kijk op de website van het RIVM voor de meest actuele informatie

Kijk op de website van De Rijksoverheid voor de relatie met het onderwijs

Kijk op de website van de GGD uit jouw regio voor regionale informatie

Kijk op de website van de MBO Raad voor het servicedocument en veelgestelde vragen over de aangepak van corona in het mbo