Menu
Mbo-opleidingen

Verkoopspecialist

BBL, niveau 3

 • Deelnemer werkt in kledingwinkel

Verkopen is een vak

Als verkoopspecialist weet je alles over jouw producten of diensten. Je bent enthousiast, weet de klant te inspireren en in te spelen op zijn wensen. Zo krijg je tevreden klanten. Zeg nou zelf: wanneer je iets koopt, wil je goed geholpen worden. Door iemand die vriendelijk en servicegericht is en weet waar hij of zij over praat. In de opleiding Verkoopspecialist leer je om zo’n soort verkoper te worden en begeleid je je collega’s hierin. Ook weet je het verkoopproces in jouw winkel zo goed en efficiënt mogelijk in te richten.

Als verkoopspecialist detailhandel niveau 3:  

 • beschik je over een brede kennis van jouw product en kun je klanten dus goed adviseren;
 • zorg je voor een aantrekkelijke presentatie van artikelen in de winkel;
 • beheer je naast de voorraden ook de kassa;
 • ben je op de hoogte van de laatste trends in je branche;
 • doe je verbetervoorstellen die bijdragen aan de versteviging van de positie op de (lokale) markt.

Werk je hard en zijn er voldoende studieplekken beschikbaar? Dan kun je je opleiding met een half tot een heel jaar eerder afronden of je opleiding op een hoger niveau volgen. (Je kunt dan van niveau 2 naar 3 gaan of van niveau 3 naar 4.)

 

Waar werk je?

Goede verkopers zijn altijd gewild. Als verkoopspecialist detailhandel kun je daarom op tal van plaatsen terecht, variërend van een supermarkt tot een kledingzaak of sportwinkel. Waar je straks ook gaat werken, je hebt altijd met klanten te maken. Het is jouw dagelijkse uitdaging om hen tevreden te stellen en het verkoopproces in jouw winkel zo goed mogelijk in te richten.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Volg je de BOL-opleiding, dan besteed je gemiddeld één à twee dagen per week aan stage. Kies je voor de BBL-opleiding? Dan werk je minimaal 24 uur bij een werkgever en ga je één dag per week naar school bij het Regio College.

Opbouw opleiding

Iedere opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Het Regio College staat voor een persoonlijke aanpak. Je krijgt een loopbaancoach die je begeleidt en je krijgt les in kleine groepen. We hebben veel goede contacten met de detailhandel in de Zaanstreek / Waterland zodat we je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte stageplaats.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is Manager retail niveau 4. Met je diploma Verkoopspecialist kun je de opleiding Manager retail sneller doen, in 2 jaar in plaats van 3.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • mbo-diploma Verkoper niveau 2 of een gelijkwaardig diploma.

Startdatum

Augustus

Duur

1,5 tot 2 jaar

Plaats

Zaandam

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL);
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 500;
 • er is een vrijwillige bijdrage voor extra activiteiten van € 25;
 • heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

NB: helaas gaat deze opleiding niet door in schooljaar 2020-2021. Je kunt je wel aanmelden voor schooljaar 2021-2022.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding ProefstuderenMeld je aanProefstuderenBrochure 2020-2021 downloadenBrochure 2020-2021 downloaden