Menu
Mbo-opleidingen

Operator C

BOL, niveau 4

  • De operator C controleert het productieproces via een computer en ontwikkelt tegelijkertijd bedienings- en werkinstructies.
Als productieprocessen in een fabriek gevaar lopen, kan dat veel geld kosten. Hier komt het werk van een professionele operator om de hoek kijken. Als operator C weet je precies hoe je productieprocessen beheerst en coördineert. Dat doe je met moderne, gecompliceerde apparatuur. Ook heb je leidinggevende taken en werk je mee aan projecten om processen en producten te verbeteren.  Keurmerk

Ben jij gek van machines en techniek? Heb je technisch, ruimtelijk en wiskundig inzicht en een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Durf je beslissingen te nemen en kun je goed plannen en organiseren? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou.
Werk je al in de procestechniek als operator B of allround operator en wil je graag doorgroeien? Kies dan voor de BBL-variant van deze opleiding.

Als operator C:

ken je het hele fabricageproces, van grondstof tot eindproduct, ook de complexe processen. Je kunt overweg met controle- en bedieningsapparatuur, je voert kwaliteitsmetingen uit en, waar nodig, onderhoudswerkzaamheden. Als operator C geef je leiding aan productieprocessen. Je bent verantwoordelijk, zelfstandig en doortastend. Je denkt verder: hoe kan de productie beter? Efficiënter en schoner? Je werkt mee aan verbeterplannen en aan de invoering daarvan. 

Waar werk je?

Er is veel vraag naar medewerkers in de procesindustrie. Als operator C succesvol kun je aan de slag bij allerlei bedrijven in de procesindustrie/maakindustrie die grondstoffen bewerken tot bepaalde eindproducten, zoals bij voedingsmiddelenbedrijven en papierproducenten of in de metaalproductenindustrie. Dit kan zijn als leidinggevende of als operator. Ook kun je onderzoek doen naar nieuwe producten en productverbeteringen.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je loopt in het tweede en derde jaar twintig weken stage.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Opzet van de BOL-opleiding

Kies je voor de BOL-opleiding, dan kies je voor een opleiding tot middenkaderfunctionaris in de techniek. Er zijn drie vakrichtingen binnen middenkader techniek:

  • procestechniek;
  • elektrotechniek;
  • werktuigbouwkunde.

je werkt in groepjes aan prestatieopdrachten uit alle drie de richtingen. De theorie- en praktijklessen haken daarop in. Pas in het tweede jaar kies je definitief voor een richting. Voorbeelden van prestatieopdrachten in de richting procestechniek zijn het ontwikkelen van een energiedrank en het maken van aspirines.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Tijdens de opleiding tot operator C leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Je kunt verder studeren aan het hbo. Mogelijke vervolgopleidingen zijn: chemische techniek, procestechniek, chemie, levensmiddelentechnologie of technische bedrijfskunde.

Toelating

  • vmbo-diploma kl, gl of tl, met wiskunde of natuur- en scheikunde 1; 
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

Heb je een mbo-diploma Allround operator of Operator B niveau 3? Kies dan voor de BBL-opleiding.

Startdatum

Augustus

Duur

4 jaar

De opleidingsduur van deze opleiding is recent gewijzigd. De ontwikkelingen in de techniek gaan snel, waardoor de arbeidsmarkt en banen in hoog tempo veranderen. Deze snelle op elkaar volgende veranderingen vragen om onderwijs dat meegroeit met de innovaties en daarmee aansluit op de vraag van de arbeidsmarkt. Wij vinden het belangrijk om onze studenten kennis mee te geven die naadloos aansluit op de vraag van hun toekomstige werkgevers en die een goede doorstroom naar het hbo mogelijk maakt. Om dit goed te kunnen doen hebben we besloten om de opleidingsduur aan te passen van 3 naar 4 jaar.

Plaats

Zaandam

Kosten

  • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
  • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 700;
  • er is een vrijwillige bijdrage van € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

NB: deze opleiding gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!Brochure downloadenBrochure downloadenWerken in de foodsector, hoe is dat?Werken in de foodsector, hoe is dat?Kevin Hoffer, Operator CUitblinker 2017Kevin Hoffer, Operator C

Deze opleiding in cijfers *


* Afkomstig van de overheid. Deze cijfers worden     twee keer per jaar vernieuwd.