Medewerker integraal kindcentrum (IKC)

BBL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Als medewerker integraal kindcentrum (IKC) ben je verantwoordelijk voor één van de belangrijkste dingen die je kinderen kunt geven: goed onderwijs én goede opvang. Als onderwijsassistent help je de leerkracht waar mogelijk en begeleid je leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Daarnaast begeleid je diezelfde leerlingen ook na schooltijd wanneer ze naar de buitenschoolse opvang (BSO) gaan. En help je mee bij de doorgaande leerlijn voor peuters die naar het basisonderwijs doorstromen en speel je een rol in de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Dus werk je graag met kinderen en wil je een verschil maken in hun leven? Dan is de opleiding Medewerker IKC jou op het lijf geschreven. 

Hoe ziet de opleiding Medewerker IKC eruit?

Tijdens de opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan op een school én in de kinderopvang. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op in de vorm een baan (BBL).

Specialisaties

In het eerste deel van de opleiding staat het begeleiden en stimuleren van kinderen en jongeren bij hun ontwikkeling centraal: dat vind je terug in vakken die te maken hebben met ontwikkelingspsychologie, opvoedkunde, creativiteit, beweging, natuur, voedings- en ziekteleer en sociale vaardigheden. In het tweede deel ga je je specialiseren in jouw rol als combifunctionaris (onderwijs en kinderopvang). Je leert dan zowel didactische als pedagogische vaardigheden waardoor je zowel ingezet kunt worden op leeractiviteiten als op (opvoedkundige) begeleiding.

BBL opleiding

Om deze opleiding in de BBL variant te kunnen volgen heb je al een leerwerkplek bij een geaccrediteerde onderwijsinstelling voor minimaal 16 uur in de week. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school. De lesdag is vrijdag (onder voorbehoud). Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je hier.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Voordat je aan het werk gaat heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Daaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die jouw functioneren in dit beroep in de weg zitten. De VOG kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont. Op www.justis.nl, website van het Ministerie van Justitie en Veiligheid kun je meer informatie vinden over de VOG.

Vervolg opleiding Medewerker integraal kindcentrum

Wil je verder studeren na de opleiding Medewerker IKC, dan is ons advies om door te stromen naar een hbo-opleiding, zoals de Pabo of Pedagogiek.

Praktische informatie 

Toelatingseisen

  • Een vmbo-diploma gl of tl;
  • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • Voldoende kennisniveau van Engels, Nederlands en rekenen;
  • Voor BBL ben je 18 jaar of ouder en werk je minimaal 16 uur per week (bij één of meerdere werkgevers);
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek en je maakt met je werkgever afspraken over het volgen van de opleiding.

Startdatum 

September 2024

Duur opleiding 

1,5 tot 2 jaar

Locatie 

Zaandam 

Kosten opleiding 

  • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
  • De kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 350 (incl. de verplichte VOG);
  • Heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg opleidingskosten.

Open dag opleiding Medewerker integraal kindcentrum

Heb je interesse in de opleiding Medewerker integraal kindcentrum, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind alle informatie rondom de open dagen medewerker integraal kindcentrum en schrijf je in

Wat je wellicht ook interessant vindt