Medewerker bedrijfsadministratie

BOL, niveau 3

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Gezamenlijk basisdeel

De opleidingen Medewerker bedrijfsadministratie niveau 3 en Specialist bedrijfsadministratie 4 hebben een gemeenschappelijk basisdeel. Dat betekent dat deze opleidingen in het eerste en tweede leerjaar nauwelijks van elkaar verschillen. Vervolgens kijken wij aan de hand van de overgangseisen of niveau 3 of niveau 4 beter bij jou past.


Hoe ziet de opleiding medewerker bedrijfsadministratie eruit? 

Tijdens de opleiding tot medewerker bedrijfsadministratie leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om na het afronden aan de slag te gaan in de wereld van de administratieve & financiële dienstverlening. Je krijgt theorie- en praktijklessen en doet werkervaring op tijdens je stage (BOL).

Tijdens de opleiding leer je:

 • de debiteuren- en crediteurenadministratie bijhouden;
 • diverse dagboeken bijhouden, zoals een in- en verkoopboek, een bankboek en een kasboek;
 • stamgegevens (vaste gegevens) onderhouden van klanten en leveranciers;
 • facturen opstellen;
 • betalingen en incassotrajecten voorbereiden.

Gezamenlijk basisjaar 

Het eerste halfjaar van de opleiding tot medewerker bedrijfsadministratie is een gezamenlijk halfjaar van de economie-opleidingen. Je meldt je aan voor deze opleiding, maar leert tijdens diverse vakken en projecten ook de andere opleidingen kennen. Het voordeel van dit gezamenlijke halfjaar is daarnaast dat je kan proeven van de andere opleidingsrichtingen en daarmee direct breder opgeleid wordt. Bedrijven vragen naar breder opgeleide medewerkers, en in dit halfjaar ontwikkel je veel vaardigheden en kennis die je nodig hebt om in het bedrijfsleven te werken. Daarnaast is het lastig om een studierichting te kiezen, daar helpen wij je graag bij doordat je na dit halfjaar probleemloos kunt wisselen van opleiding.

BOL-opleiding 

Bij de BOL-opleiding ga je voor een groot gedeelte naar school en loop je daarnaast stage. Bij de opleiding tot medewerker bedrijfsadministratie loop je een uitgebreide stage bij een erkend stagebedrijf. Een overzicht van deze leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Keuzedelen 

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen:

 • Oriëntatie op ondernemerschap;
 • Ondernemerschap mbo;
 • Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit.

Vervolgopleiding medewerker bedrijfsadministratie 

Na de opleiding tot medewerker bedrijfsadministratie kun je doorleren. Een mogelijke vervolgopleiding is Specialist bedrijfsadministratie niveau 4.

Praktische informatie 

Toelatingseisen 

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma niveau 2 of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding.

Startdatum 

Augustus

Duur opleiding 

2 tot 3 jaar.

Locatie 

Zaandam

Kosten opleiding 

 • Vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL);
 • Opleidingsgebonden leermiddelen ± € 350,- per leerjaar;
 • Je hebt een laptop nodig om deze opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Open dag medewerker bedrijfsadministratie 

Heb je interesse in de opleiding tot medewerker bedrijfsadministratie, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen van de retail-, economie- en administratie-opleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt