Oriëntatietraject Switch

Jonge mbo-er kijkt tevreden naar het scherm van zijn laptop

Voor vmbo-ers en havisten

Ben je nog geen student? Zit je bijvoorbeeld in 4 vmbo of in de derde of vierde van de havo? Heb je er alles aan gedaan en weet je nog steeds niet welke mbo-opleiding je wilt gaan volgen? Wil je de tijd nemen om te ontdekken wie je bent en wat er bij je past? Dan is het oriëntatietraject Switch iets voor jou! 

Dit traject is dus zowel geschikt voor leerlingen 4 vmbo-k en -t als voor leerlingen die dreigen vast te lopen in 3 of 4 havo en zich willen oriënteren op het mbo.  

Wat is Switch?

Met Switch ga je op onderzoek uit. Welke interesses heb ik? Wat zijn mijn talenten? Welke vaardigheden heb ik en welke zijn handig om te ontwikkelen? Je werkt aan verschillende projecten, gaat op bezoek bij bedrijven, bezoekt gastcolleges en werkt aan je vaardigheden. Je maakt uitgebreid kennis met beroepen en opleidingen. Je krijgt de ruimte en tijd om te oriënteren welke vervolgopleiding en welk werkveld bij jou passen. Daarnaast krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap.

Kortom, je komt tot de ontdekking wie JIJ bent, met een onderwijsprogramma dat op jou is gericht. Tegelijkertijd ontwikkel je kennis en vaardigheden die je goed kan gebruiken in de volgende fase van je studieloopbaan:

  • Samenwerken
  • Ondernemend gedrag
  • Culturele ontwikkeling
  • Digitale vaardigheden
  • Creatief en oplossingsgericht denken
  • Nederlands, rekenen en burgerschap

Hoe lang duurt het traject

Het traject is breed opgezet en op maat. Je start na de zomervakantie met oriëntatie en ontwikkeling van vaardigheden die jouw succeskansen in de volgende loopbaanstappen vergroten. Duur van het traject is van half jaar tot een jaar. Dit is afhankelijk van de instroommomenten in een vervolgopleiding. De laatste periode van het traject ligt de focus op stage, werkoriëntatie of het behalen van een mbo2-diploma. Met dit diploma ben je wettelijk toelaatbaar bent voor elke mbo 3- of 4-opleiding.

Kosten

De exacte kosten zijn afhankelijk van de duur en het doel van jouw traject. Er zijn in ieder geval kosten als je meegaat met een (niet verplichte) studiereis en je betaalt ongeveer € 75 in verband met licentiekosten. Voor dit traject het je een laptop nodig.

Intake

Om erachter te komen of Switch iets voor jou is, plannen we een intakegesprek in.

Vragen/aanmelden

Wil je meer weten over Switch of wil je je aanmelden? Mail dan naar servicecentrum@regiocollege.nl.