Beroepsprofiel Uitvoerder bouw/infra (infra)

Bouwwerken en infrastructuur in Nederland zijn van wereldkwaliteit. Dat moet ook wel met al die miljoenen mensen die er dagelijks gebruik van maken. Op bouwplaatsen werken vakmensen intensief samen om bouwprojecten goed af te ronden. Als uitvoerder bouw/infra geef je die medewerkers leiding en is het jouw taak om het project als geheel te overzien. Je bent een bekwaam allrounder en je zorgt ervoor dat de planning van de opdrachtgever wordt gehaald. Kun je nauwkeurig en zelfstandig werken en heb je een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel? Volg dan de opleiding uitvoerder bouw/infra (infra) niveau 4 aan het Regio College! 

Wat is een uitvoerder bouw/infra 

Als uitvoerder bouw/infra heb je de dagelijkse leiding over een bouwproject of de voorbereiding daarvan. Je verdeelt de werkzaamheden en regelt de materialen, gereedschappen en machines. Je houdt toezicht op de voortgang en kwaliteit van het werk, de veiligheid van de mensen en het budget. Je hebt nauw contact met de opdrachtgever en de aannemer.

Werkzaamheden 

Als uitvoerder bouw/infra:

  • bereid je het werk/project voor, verzamel je projectinformatie, stel je uitvoeringsinformatie samen en draag je deze over en organiseer je de materialen en middelen;
  • organiseer en coördineer je de uitvoering, voer je KAM- en veiligheidsbeleid uit en stuur je personeel aan;
  • bewaak en controleer je de werkzaamheden, de begroting, de voortgang en de kwaliteit;
  • bij kleinere infrastructurele werken geef je zelf leiding, bij grotere projecten werk je onder de (hoofd)uitvoerder.

Competenties

  • Technisch inzicht: je leest werktekeningen en je werkt met verschillende machines en gereedschap.
  • Kwaliteitsgericht: goed werk afleveren vind je belangrijk en daarom controleer je het werk altijd goed.
  • Verantwoordelijk: je neemt je taken zoals het bewaken van de voortgang, veiligheid, budget en kwaliteit serieus.
  • Analytisch: je onderzoekt problemen stap voor stap tot je een oplossing hebt gevonden.
  • Leidinggeven: je minder ervaren collega’s stuur je aan.

Waar kun je werken als uitvoerder bouw/infra

Als uitvoerder bouw/infra kun je op veel plekken aan het werk, zowel bij aannemers of overheid zoals gemeente of waterschap. Je werkt binnen of buiten en je bent betrokken bij het voorbereiden, realiseren en bewaken van de werkzaamheden aan (water)wegen, spoorwegen of riool- en bestratingsprojecten.

Doorstroommogelijkheden 

Heb je inmiddels werkervaring opgedaan als uitvoerder bouw/infra, dan kun je, eventueel door het volgen van cursussen, doorgroeien naar functies met meer leidinggevende taken of je kunt grotere projecten coördineren.

Werktijden 

In de infra beginnen ze vaak vroeg. Je werktijden liggen daarom tussen 7.00 en 16.00 uur. 

Salaris uitvoerder infra 

Het startsalaris van een uitvoerder bouw/infra ligt rond de € 2.577,-  bruto per maand. Met de jaren groei je door in je functie en in salaris. Het gemiddelde salaris ligt op € 3.486,- bruto per maand.

Als BBL-student wordt je opleiding vaak betaald door je werkgeve. De vergoeding kan verschillen per bedrijf, maar ligt ongeveer tussen de € 355,- en € 2.463,- bruto per maand. 

CAO

In de meeste gevallen werk je onder de cao Bouw & Infra. Lees hier meer over deze cao.

Wat je wellicht ook interessant vindt