Menu
Mbo-opleidingen

Technicus engineering (werktuigbouw)

BOL, niveau 4

Er komt veel kijken bij het ontwerpen, voorbereiden, maken, begeleiden en onderhouden van producten en systemen. Robotisering is niet meer weg te denken in onze veranderende maatschappij. Met name in de werktuigbouw speelt dit een grote rol. Denk hierbij onder andere aan lasrobots.

Zonder de ondersteuning van een technicus engineering verloopt deze productlevenscyclus een stuk minder soepel. De ondersteunende werkzaamheden die je als technicus verricht zijn daarbij onmisbaar.
Heb jij technisch, ruimtelijk en wiskundig inzicht, ben je iemand die beslissingen durft te nemen en heb je een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel? Kies dan voor een middenkaderopleiding in de techniek. Werk je al in de metaaltechniek op niveau 3 en wil je graag doorgroeien? Kies dan voor de BBL-variant van deze opleiding.

Als technicus engineering:

 • heb je een voorbereidende, organiserende en begeleidende rol in het organiseren van mensen en middelen;
 • ontwerp en onderhoud je producten;
 • houd je je bezig met het voorbereiden en begeleiden van productiewerk;
 • werk je zelfstandig en klantgericht.

De volgende onderdelen bepalen de complexiteit van je werkzaamheden:

 • de omvang, grootte, samenstelling en vorm van de producten en systemen;
 • het vereiste inzicht in het ontwerpproces, de productietechnieken en het productieproces;
 • de breedte en diversiteit van het takenpakket;
 • de communicatie met medewerkers van verschillende afdelingen en niveaus.

Waar werk je?

Met een diploma middenkader techniek op zak kun je aan de slag bij industriële en toeleverende bedrijven van eindproducten en (half)fabricaten. Denk hierbij aan de metaalproductenindustrie, de machine- en apparatenbouw, de transportmiddelenindustrie, de voedingsmiddelenindustrie, de (petro)chemie en de hout- en papierindustrie. Binnen deze bedrijven werk je bij een technische dienst of op de afdeling storing en onderhoud. Je kunt ook in de dienstverlening aan het werk, bij onderhouds- en servicebedrijven. Je kunt doorgroeien naar functies als ontwerper, projectleider, werkvoorbereider of leidinggevende. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om met een aansluitende hbo-opleiding verder te gaan.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je loopt in het tweede en derde jaar twintig weken stage.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Opzet van de BOL-opleiding

Kies je voor de BOL-opleiding, dan kies je voor een opleiding tot middenkaderfunctionaris in de techniek. Er zijn drie vakrichtingen binnen middenkader techniek:

 • procestechniek;
 • elektrotechniek;
 • werktuigbouwkunde.

Je werkt in groepjes aan prestatieopdrachten uit alle drie de richtingen. De theorie- en praktijklessen haken daarop in. Pas na periode 2 in het eerste jaar kies je definitief voor een richting. Voorbeelden van prestatieopdrachten in de richting werktuigbouw zijn het ontwerpen van een hovercraft en het programmeren van een robot.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Tijdens de opleiding technicus engineering werktuigbouw leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is een technisch georiënteerde hbo-opleiding, bijvoorbeeld Werktuigbouwkunde of Technische bedrijfskunde.

Toelating

 • vmbo-diploma kl, gl of tl met wiskunde of natuur- en scheikunde; 
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

Heb je een mbo-diploma metaaltechniek niveau 3? Kies dan voor de BBL-opleiding.

Startdatum

Augustus

Duur

4 jaar

De opleidingsduur van deze opleiding is recent gewijzigd. De ontwikkelingen in de techniek gaan snel, waardoor de arbeidsmarkt en banen in hoog tempo veranderen. Deze snelle op elkaar volgende veranderingen vragen om onderwijs dat meegroeit met de innovaties en daarmee aansluit op de vraag van de arbeidsmarkt. Wij vinden het belangrijk om onze studenten kennis mee te geven die naadloos aansluit op de vraag van hun toekomstige werkgevers en die een goede doorstroom naar het hbo mogelijk maakt. Om dit goed te kunnen doen hebben we besloten om de opleidingsduur aan te passen van 3 naar 4 jaar.

Plaats

Zaandam

Kosten:

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 700;
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25.

Lees hier meer over de opleidingskosten.

Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!Brochure downloadenBrochure downloadenWerken in middenkader techniek, hoe is dat?Werken in middenkader techniek, hoe is dat?