Menu
Mbo-opleidingen

Technicus engineering (werktuigbouw) BBL

BBL, niveau 4

Er komt veel kijken bij het ontwerpen, voorbereiden, maken, begeleiden en onderhouden van producten en systemen. Zonder de ondersteuning van een technicus engineering verloopt deze productlevenscyclus een stuk minder soepel. De ondersteunende werkzaamheden die je als technicus verricht zijn daarbij onmisbaar.
Werk je al in de metaaltechniek op niveau 3 en wil je graag doorgroeien? Kun je goed denken in concepten en modellen? Plan en organiseer je graag en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou.
Heb je een vmbo-diploma en lijkt deze opleiding je wat? Kies dan voor de BOL-opleiding.

Als technicus engineering:

 • heb je een voorbereidende, organiserende en begeleidende rol in het organiseren van mensen en middelen;
 • ontwerp en onderhoud je producten;
 • houd je je bezig met het voorbereiden en begeleiden van productiewerk;
 • werk je zelfstandig en klantgericht.

De volgende zaken bepalen hoe ingewikkeld je project wordt:

 • de omvang, grootte, samenstelling en vorm van de producten en systemen;
 • het vereiste inzicht in het ontwerpproces, de productietechnieken en het productieproces;
 • de breedte en diversiteit van het takenpakket;
 • de communicatie met medewerkers van verschillende afdelingen en niveaus.

Waar werk je?

Met een diploma Technicus engineering richting werktuigbouw op zak, kun je aan de slag bij industriële en toeleverende bedrijven van eindproducten en (half)fabricaten. Denk hierbij aan de metaalproductenindustrie, de machine- en apparatenbouw, de transportmiddelenindustrie, de voedingsmiddelenindustrie, de (petro)chemie en de hout- en papierindustrie. Binnen deze bedrijven werk je bij een technische dienst of op de afdeling storing en onderhoud. Je kunt ook in de dienstverlening aan het werk, bij onderhouds- en servicebedrijven. Je kunt doorgroeien naar functies als ontwerper, projectleider, werkvoorbereider of leidinggevende. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om met een aansluitende hbo-opleiding verder te gaan.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

De BBL-opleiding is opgezet als vervolg op de niveau 3 opleidingen in de metaal. Je werkt drie of vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en gaat één middag/avond in de week naar school bij het Regio College. Tijdens je studie word je begeleid bij het leerbedrijf (je werkgever). Daar waar mogelijk worden werkprocessen uit het leerbedrijf gebruikt in de lessen. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op of www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend technicus engineering werktuigbouw leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is een technisch georiënteerde hbo-opleiding, bijvoorbeeld Werktuigbouwkunde of Technische bedrijfskunde.

Toelatingseisen

 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma metaaltechniek niveau 3.

Heb je een vmbo-diploma kl, gl of tl, of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo? Kies dan voor de BOL-opleiding.

Startdatum

Augustus

Duur

2 jaar

Plaats

Zaandam

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 600;
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25.
Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure 2021-2022 downloadenBrochure 2021-2022 downloaden