Menu
Mbo-opleidingen

Technicus engineering (elektrotechniek)

BOL, niveau 4

 • De middenkaderfunctionaris bouw werkt het ontwerp uit voor een bouwproject en bereidt de uitvoering voor.

Er komt veel kijken bij het ontwerpen, voorbereiden, maken, begeleiden en onderhouden van producten en systemen. Zonder de ondersteuning van een technicus middenkader engineering verloopt deze productlevenscyclus een stuk minder soepel. De ondersteunende werkzaamheden die je als technicus verricht zijn daarbij onmisbaar.
Heb jij technisch, ruimtelijk en wiskundig inzicht, ben je iemand die beslissingen durft te nemen en heb je een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel? Kies dan voor een middenkaderopleiding in de techniek.
Werk je al in de elektrotechniek op niveau 3 en wil je graag doorgroeien? Kies dan voor de BBL-variant van deze opleiding.

Als technicus engineering elektrotechniek:

 • kun je binnen verschillende functies aan de slag: als projectleider, supervisor, uitvoerder of technicus:
 • als projectleider ben je bezig met de voorbereiding en begeleiding van de uitvoering van elektrotechnische werkzaamheden; je hebt contacten met klanten en houdt je bezig met ontwerpen, tekenen, calculeren en begeleiden;
 • als supervisor geef je leiding en mede uitvoering aan de afdeling techniek en onderhoud;
 • als uitvoerder regel je de uitvoering van projecten en bewaak je het budget;
 • als technicus kun je de specialist zijn die in de praktijk technische problemen oplost of hieraan een belangrijke bijdrage levert.

Waar werk je?

Je kunt aan de slag bij productie-, installatie en servicebedrijven. Als technicus engineering werk je aan elektrotechnische machines, apparatuur en installaties, consumentenelektronica, kantoormachines en elektrotechnische gebruiksgoederen. Je vindt technici bij kleine bedrijven maar ook bij grote ondernemingen. Jouw basis is de elektrotechniek, maar je werk heeft ook raakvlakken met andere disciplines, zoals installatietechniek, werktuigbouwkunde, machinebouw en mechatronica.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je loopt in het tweede en derde jaar twintig weken stage.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Opzet van de BOL-opleiding

Kies je voor de BOL-opleiding, dan kies je voor een opleiding tot middenkaderfunctionaris in de techniek. Er zijn drie vakrichtingen binnen middenkader techniek:

 • procestechniek;
 • elektrotechniek;
 • werktuigbouwkunde.

Je werkt in groepjes aan prestatieopdrachten uit alle drie de richtingen. De theorie- en praktijklessen haken daarop in. Pas na periode 1 in het eerste jaar kies je definitief voor een richting. Voorbeelden van prestatieopdrachten in de richting elektrotechniek zijn het ontwerpen van een duurzame lantaarnpaal en het plaatsen van een stoplicht voor een wegversmalling.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Tijdens de opleiding technicus engineering elektrotechniek leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is een technisch georiënteerde hbo-opleiding, bijvoorbeeld Elektrotechniek of een bedrijfskundige opleiding.

Toelating

 • vmbo-diploma kl, gl of tl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1; 
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma elektrotechniek niveau 2.

Heb je een mbo-diploma elektrotechniek niveau 3? Kies dan voor de BBL-opleiding.

Startdatum

Augustus

Duur

4 jaar

De opleidingsduur van deze opleiding is recent gewijzigd. De ontwikkelingen in de techniek gaan snel, waardoor de arbeidsmarkt en banen in hoog tempo veranderen. Deze snelle op elkaar volgende veranderingen vragen om onderwijs dat meegroeit met de innovaties en daarmee aansluit op de vraag van de arbeidsmarkt. Wij vinden het belangrijk om onze studenten kennis mee te geven die naadloos aansluit op de vraag van hun toekomstige werkgevers en die een goede doorstroom naar het hbo mogelijk maakt. Om dit goed te kunnen doen hebben we besloten om de opleidingsduur aan te passen van 3 naar 4 jaar.

Plaats

Zaandam

Kosten:

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 700;
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25.

Lees hier meer over de opleidingskosten.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!Brochure downloadenBrochure downloaden

Deze opleiding in cijfers *


* Afkomstig van de overheid. Deze cijfers worden     twee keer per jaar vernieuwd.