Menu
Mbo-opleidingen

Serviceadviseur mobiliteitsbranche

BOL/BBL, niveau 3

Goed en gedegen onderhoud van je auto is essentieel om er zo lang en zo veilig mogelijk in te kunnen blijven rijden. Als je naar een garage gaat, is het wel zo fijn als de medewerkers je vriendelijk en vakkundig helpen. Als serviceadviseur ben jij de schakel tussen klant en werkplaats en daarmee het gezicht van het bedrijf. Werk je graag met klanten en ben je geïnteresseerd in alles dat met auto’s en de reparatie daarvan te maken heeft? Denk dan eens aan de opleiding Serviceadviseur mobiliteitsbranche.

Als servicemonteur mobiliteitsbranche:

 • inventariseer je de behoefte van de klant en geef je advies;
 • informeer je klanten over garantie, schade, onderhoud aan en reparatie van hun auto en vormt daarmee hun eerste aanspreekpunt;
 • plan je de werkzaamheden in de werkplaats in en controleer je aan de hand van een werkorder of deze zijn uitgevoerd;
 • handel je klachten af;
 • onderhoud je contacten en probeer je nieuwe klanten te werven;
 • ben je servicegericht, communicatief sterk en heb je commercieel inzicht;
 • vind je plannen en regelen leuk.

Waar werk je?

Met deze opleiding kun je aan de slag bij personenauto- of bedrijfsautobedrijven. Als schakel tussen klant en techniek ben jij zeker van meerwaarde!

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Volg je de BOL-opleiding, dan loop je vanaf de tweede helft van het eerste jaar twee tot drie dagen per week stage. In het tweede en derde jaar zijn dat drie dagen per week.
Volg je de BBL-opleiding, dan werk je minimaal 24 uur per week als technicus bij een erkend leerbedrijf op het gebied van motorvoertuigentechniek en ga je één dag per week naar school bij het Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. 

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als aankomend serviceadviseur mobiliteitsbranche leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Een mogelijke vervolgopleiding is de mbo-opleiding Werkplaatsmanager niveau 4 (door vrijstellingen duurt deze opleiding nog maar één tot twee jaar).

Toelatingseisen

BOL:

 • vmbo-diploma kl, gl of tl met wiskunde of natuur- en scheikunde 1;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

BBL:

 • mbo-diploma Autotechnicus (AT) niveau 2

Startdatum

Augustus
In de BBL is flexibele instroom mogelijk in overleg met de intaker. Dat betekent dat je op elk gewenst moment met je opleiding kunt beginnen.

Duur

BOL: 3 jaar 
BBL (in bezit van diploma Autotechnicus AT): 2 jaar

Plaats

Zaandam

Opleidingskosten:

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld (BBL) of lesgeld (BOL);
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 445;
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure downloadenBrochure downloaden Broekhuis Academiewerkt samen met het Regio CollegeBroekhuis Academie