Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

BOL/BBL, niveau 4

Meer weten over deze opleiding?
Scan de QR code, neem een kijkje of bel het Servicecentrum 075-681 90 01

Niet iedereen is in staat om zelfstandig zijn leven in te vullen. Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg biedt je mensen met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking zorg en ondersteuning. Elke dag in de gehandicaptenzorg is anders. Je komt veel moeilijke situaties tegen waarin jij het verschil kunt maken. Sta jij stevig in je schoenen en ben je een kei in luisteren? Zie jij jezelf als steun en toeverlaat voor mensen met een handicap die jouw hulp echt nodig hebben? Dan is deze opleiding jou zeker iets voor jou! 

Hoe ziet de opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg eruit?

De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Tijdens de opleiding leer je:

 • mensen begeleiden en ondersteunen op het gebied van persoonlijke verzorging, wonen en huishouden, werk, scholing en vrije tijd;
 • cliënten helpen bij het leren accepteren van de beperkende omstandigheden en richt je je op het behouden en vergroten van de eigen mogelijkheden – de kwaliteit van leven staat hierbij voorop;
 • ondersteunings- en activiteitenplannen op te stellen;
 • je cliënten stimuleren in hun ontwikkeling en activiteiten met hun te ondernemen;
 • verpleegtechnische handelingen uit te voeren, zoals medicijnen controleren en toedienen en eerste hulp verlenen;
 • activiteiten en werkzaamheden te coördineren;
 • nieuwe collega’s, stagiaires en/of vrijwilligers te begeleiden;

Waar ga je werken?

Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg werk je in de meeste gevallen op een woonvorm of in een instelling, een dagopvang of bij een zorgboerderij.

BOL of BBL

BOL-opleiding

Volg je de BOL-opleiding, dan krijg je tijdens het eerste halfjaar theorie en vaardigheidstraining. De rest van je opleiding ga je gemiddeld twee dagen per week op stage. De andere dagen volg je les bij het Regio College. 

Gezamenlijk basisjaar

Je start het eerste jaar van de BOL-opleiding in een gezamenlijk basisjaar met de opleidingen Verpleging & Verzorging en Maatschappelijke Zorg niveau 3 en 4. Na dat jaar kies je voor één van deze richtingen en krijg je advies om op niveau 3 of niveau 4 de studie af te ronden. Dit advies wordt bepaald door je resultaten, je studiehouding op school en je beroepshouding in de beroepspraktijkvorming (bpv).  

De volgende opleidingen vallen binnen het gezamenlijke basisjaar: Verzorgende-IG niveau 3, Mbo-verpleegkundige niveau 4, Begeleider gehandicaptenzorg niveau 3, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg niveau 4, Begeleider specifieke doelgroepen niveau 3 en Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen niveau 4.

BBL persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Volg je de BBL-opleiding, dan werk je minimaal twintig uur per week bij een instelling in de gehandicaptenzorg. Je gaat één dag per week naar school bij het Regio College (woensdag). De BBL-opleiding verzorgen wij in samenwerking met gehandicapteninstellingen: de Prinsenstichting, de Stichting Woonvoorzieningen Lichamelijk Gehandicapten, Stichting Philadelphia en Esdégé-Reigersdaal. Ben je al in dienst bij een van deze instellingen, dan krijg je voorrang bij plaatsing op de opleiding.

Keuzedelen

Behalve een basisdeel en een profieldeel bestaat je opleiding uit een aantal keuzedelen waar je uit gaat kiezen. Met keuzedelen kun je je vakmanschap verbreden en verdiepen of je voorbereiden op een vervolgopleiding. De keuzedelen die je volgt worden vermeld op je diploma. Je kunt kiezen uit de volgende keuzedelen: Mensen met niet-aangeboren hersenletsel Mensen met een lichte verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag Wijkgericht werken Duurzaamheid in het beroep Voorbereiding hbo

Vervolgopleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Na de opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg niveau 4 kan je verder studeren aan het hbo. Mogelijke vervolgopleidingen zijn: Sociaal pedagogische hulpverlening (SPH), Pedagogiek, Culturele en maatschappelijke vorming en Maatschappelijk werk en dienstverlening.

Praktische informatie

Let op: voor de BOL-variant van deze opleiding geldt op het moment een wachtlijst voor Purmerend. Je kunt je wel aanmelden, maar dan kom je op een wachtlijst. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op via (075) 681 40 82. Wil je hulp bij het zoeken naar een alternatieve opleiding? Neem dan contact op met het Servicecentrum.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma niveau 2 of 3, bij voorkeur van een vergelijkbare vooropleiding (mogelijke instroom in leerjaar 2);
 • 18 jaar of ouder (dit geldt alleen voor de BBL-opleiding).

Startdatum

Augustus (BOL en BBL) en januari (BBL)

Duur opleiding 

3 jaar

Locatie

Zaandam (BOL) en Purmerend (BOL en BBL)

Kosten opleiding

 • Wanneer je 18 jaar of ouder bent betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld (BOL) of cursusgeld (BBL);
 • De opleidingsgebonden leermiddelen: ± € 500,-;
 • Heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over de opleidingskosten vind je hier.

Open dag Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Heb je interesse in de opleiding tot persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, maar wil je eerst een kijkje nemen op onze school en vragen stellen aan docenten en studenten? Kom dan naar onze open dag en maak kennis met het Regio College. Vind hier alle informatie rondom de open dagen maatschappelijke zorgopleidingen en meld je aan.

Wat je wellicht ook interessant vindt