Menu
Mbo-opleidingen

Pedagogisch medewerker kinderopvang

BOL, niveau 3

Opvoeden is een uitdaging. Pedagogisch medewerkers zijn in onze maatschappij daarom van grote waarde. Zij leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en helpen en begeleiden hen waar ze kunnen. Als je kiest voor een opleiding in de kinderopvang en het goed uitvoert, zorg je ervoor dat kinderen een fijne plek hebben om te leren en te spelen. Je begeleidt kinderen op bijvoorbeeld peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang. Dat kunnen ook kinderen met problemen zijn. Jij bent in die omgeving dan hun steun en toeverlaat.

Het Regio College biedt deze opleiding ook als BBL-opleiding aan. Kijk hier voor meer informatie.

Basisjaar PMK, GPM, OA

Je start het eerste jaar in een gezamenlijk basisjaar Pedagogisch werk niveau 3 en 4 waarin je onderzoekt welk uitstroomprofiel het beste bij jou past: 
- Pedagogisch medewerker kinderopvang (PMK) niveau 3;
- Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (GPM) niveau 4;
- Onderwijsassistent (OA) niveau 4.

In het eerste (basis)jaar staat het begeleiden en stimuleren van kinderen en jongeren bij hun ontwikkeling centraal: dat vind je terug in vakken die te maken hebben met  ontwikkelingspsychologie, opvoedkunde, creativiteit, beweging, natuur, voedings- en ziekteleer en communicatieve vaardigheden. Na het basisjaar krijg je advies over de richting die het beste bij jou past. Dit advies wordt bepaald op basis van je resultaten, je gedrag op school en je beroepshouding in de stage.

 

Als pedagogisch medewerker kinderopvang:

 • ben je samen met je collega’s verantwoordelijk voor de dagelijkse opvang en verzorging van (jonge) kinderen;
 • creëer je een veilige, gezellige en stimulerende leefomgeving voor de kinderen;
 • begeleid en stimuleer je kinderen of jongeren om deel te nemen aan groepsactiviteiten;
 • bedenk en organiseer je activiteiten gericht op de ontwikkeling van kinderen van verschillende leeftijden;
 • beantwoord je vragen van ouders over de ontwikkeling en opvoeding van hun kind;
 • houd je ervan om met kinderen te werken.

Waar werk je?

Na je opleiding in de kinderopvang kun je aan het werk bij een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal of in de buitenschoolse opvang.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

BOL: in het eerste jaar loop je vanaf medio november stage bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of in groep 1 t/m 4 van een basisschool. In het tweede jaar loop je drie dagen stage per week en in het derde jaar twee dagen. Je krijgt geleidelijk meer verantwoordelijkheid voor het begeleiden van de groep. Ga je stage lopen, dan heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig.

Keuzedelen

Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend pedagogisch medewerker leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Je kunt verder met de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4 (de opleiding duurt dan nog één jaar, deze opleiding is er in de BOL en in de BBL variant).

Toelatingseisen

 • een vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Startdatum

September

Duur

3 jaar

Plaats

Zaandam en Purmerend (locatie BBL afhankelijk van het aantal aanmeldingen).

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk bepaalde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 530 incl. de verplichte VOG, Verklaring Omtrent het Gedrag);  
 • er is een vrijwillige bijdrage voor extra activiteiten van € 40;
 • heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen;
 • registratie personenregister kinderopvang € 12.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Voordat je op stage gaat heb  je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Daaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die jouw functioneren in dit beroep in de weg zitten. De VOG kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont. Op de website www.justis.nl, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid kun je meer informatie vinden over de VOG.

 

 

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Brochure downloadenBrochure downloaden Meld je aan!Meld je aan!