Menu
Mbo-opleidingen

Operator C

BBL, niveau 4

 • De operator C controleert het productieproces via een computer en ontwikkelt tegelijkertijd bedienings- en werkinstructies.
Als productieprocessen in een fabriek gevaar lopen, kan dat veel geld kosten. Hier komt het werk van een professionele operator om de hoek kijken. Als operator C weet je precies hoe je productieprocessen beheerst en coördineert. Dat doe je met moderne, gecompliceerde apparatuur. Ook heb je leidinggevende taken en werk je mee aan projecten om processen en producten te verbeteren.  Keurmerk

Werk je al in de procestechniek als operator B of allround operator en wil je graag doorgroeien? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou.
Heb je een vmbo-diploma en lijkt deze opleiding je wat? Kies dan voor de BOL-opleiding.

Als operator C:

 • controleer, bewaak en beheers je allerlei geautomatiseerde productieprocessen in een fabriek;
 • maak je gebruik van zeer uiteenlopende, gecompliceerde controle- en bedieningsapparatuur, aan de machines maar soms ook in een centrale controlekamer;
 • voer je kwaliteitscontroles uit en verricht je onderhoud;
 • werk je mee aan de verbetering en innovatie van processen of producten;
 • maak je een plan van aanpak voor de werkvloer en geef je leiding aan een team;
 • kun je goed zelfstandig werken en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Waar werk je?

Er is veel vraag naar medewerkers in de procesindustrie. Als je de opleiding tot operator C succesvol hebt afgerond, kun je aan de slag bij allerlei bedrijven in de procesindustrindustrie waar grondstoffen bewerkt worden tot eindproducten of halffabrikaten, zoals bij voedingsmiddelenbedrijven, papierproducenten of in de metaalproductenindustrie. Dit kan zijn als leidinggevende of als operator. Ook kun je onderzoek doen naar nieuwe producten en productverbeteringen.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Je werkt minimaal twintig uur per week bij een erkend leerbedrijf in de procestechniek. Je gaat één vaste dag per week naar school bij het Regio College. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op of www.stagemarkt.nl.

Opbouw opleiding

Elke opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend operator C leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Je kunt verder studeren aan het hbo. Mogelijke vervolgopleidingen zijn Chemische techniek, Procestechniek, Chemie, Levensmiddelentechnologie of Technische bedrijfskunde.

Toelatingseisen

 • vmbo-diploma kl, gl of tl, bij voorkeur met wiskunde of natuur- en scheikunde 1;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • mbo-diploma Procesoperator B niveau 3 of een gelijkwaardig diploma.

Voor een BBL-opleiding moet je 18 jaar of ouder zijn.

Startdatum

September

Duur

3 jaar

Plaats

Zaandam

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 160;
 • de kosten van het lesmateriaal bedragen € 2000.
 • er is een vrijwillige bijdrage van € 25.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

NB: deze opleiding gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!Kevin Hoffer, Operator CUitblinker 2017Kevin Hoffer, Operator CBrochure procestechniek 2020-2021 downloadenBrochure procestechniek 2020-2021 downloaden

Deze opleiding in cijfers *


* Afkomstig van de overheid. Deze cijfers worden     twee keer per jaar vernieuwd.