Menu
Mbo-opleidingen

Onderwijsassistent

BOL, niveau 4

 • De pedagogisch medewerker jeugdzorg helpt een jongen uit groep 8 in het speciaal basisonderwijs met zijn weektaak.

Goed onderwijs is één van de belangrijkste dingen die je kinderen kunt geven. Het is dan ook niet zo raar dat leerkrachten een essentiële rol in het dagelijks leven van hun leerlingen vervullen. Als onderwijsassistent help je de leerkracht waar mogelijk en begeleid je leerlingen die dat nodig hebben. Ook jouw rol is dus onmisbaar. Als je graag met kinderen werkt en een verschil wilt maken in hun leven, dan is de opleiding Onderwijsassistent jou op het lijf geschreven.

Basisjaar PMK, GPM, OA
Je start het eerste jaar in een gezamenlijk basisjaar Pedagogisch werk niveau 3 en 4 waarin je onderzoekt welk uitstroomprofiel het beste bij jou past: 
- Pedagogisch medewerker kinderopvang (PMK) niveau 3;
- Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (GPM) niveau 4;
- Onderwijsassistent (OA) niveau 4.

In het eerste (basis)jaar staat het begeleiden en stimuleren van kinderen en jongeren bij hun ontwikkeling centraal: dat vind je terug in vakken die te maken hebben met  ontwikkelingspsychologie, opvoedkunde, creativiteit, beweging, natuur, voedings- en ziekteleer en sociale vaardigheden. Na het basisjaar krijg je advies over de richting die het beste bij jou past. Dit advies wordt bepaald op basis van je resultaten, je gedrag op school en je beroepshouding in de stage.

 

Als onderwijsassistent:

 • werk je ter ondersteuning en onder verantwoordelijkheid van de groepsleerkracht;
 • begeleid je leerlingen onder andere bij rekenen, taal, het aanleren van sociaal gedrag en gymactiviteiten;
 • ondersteun je de leerkracht bij het organiseren van activiteiten zoals sportdagen, uitstapjes, feestjes of ouderavonden;
 • begeleid je leerlingen met een specifieke zorgbehoefte (passend onderwijs).

Waar werk je?

Als je de opleiding tot onderwijsassistent hebt afgerond, kun je aan de slag op een basisschool, maar ook in het speciaal onderwijs.
De opleiding vormt tevens een mooie opstap naar het hbo. Tijdens de opleiding besteden we extra aandacht aan rekenen en taal, zodat je goed in staat bent de reken- en taaltoetsen in het eerste jaar van de pabo te halen.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

BOL: In het eerste jaar loop je vanaf november stage bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of in groep 1 t/m 4 van een basisschool. In het tweede jaar drie dagen per week en in het derde jaar van je opleiding loop je twee dagen per week stage, waarbij je steeds meer verantwoordelijkheden krijgt. Ga je stage lopen, dan heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig.

Keuzedelen

Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend onderwijsassistent leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Het aantal werkplekken voor onderwijsassistenten is beperkt; het advies is om door te stromen naar een hbo-opleiding, zoals de Pabo, SPH of Pedagogiek.

Toelatingseisen BOL

 • een vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • een mbo-diploma niveau 2;
 • rekenen/wiskunde in je pakket heeft de voorkeur als je de richting Onderwijsassistent wilt doen. 

Startdatum

Augustus/september

Duur

3 jaar

Plaats

Zaandam en Purmerend

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde lesgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 582 (incl. de verplichte VOG, Verklaring Omtrent het Gedrag);
 • er is een vrijwillige bijdrage voor extra activiteiten van € 40;
 • heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Voordat je op stage gaat heb  je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Daaruit blijkt dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die jouw functioneren in dit beroep in de weg zitten. De VOG kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont. Op de website www.justis.nl, van het Ministerie van Justitie en Veiligheid kun je meer informatie vinden over de VOG.

 

 

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Studeren in Purmerend?Lees hier meer!Studeren in Purmerend?Brochure 2020-2021 downloadenBrochure 2020-2021 downloaden