Menu
Mbo-opleidingen

Onderwijsassistent BBL

BBL, niveau 4

Onderwijsassistent 2 DM

Nieuw: BBL

Je kunt de opleiding Onderwijsassistent ook in de BBL-variant volgen. Dit houdt in dat je twee dagdelen per week naar school gaat en minimaal 16 uur per week werkt bij een geaccrediteerde onderwijsinstelling. Deze opleiding start alleen bij voldoende aanmeldingen met een werkplek en de lesdagen worden maandag en dinsdag. De opleiding duurt twee jaar. De theorie wordt versneld aangeboden zodat je eerder kan worden ingezet op het moment dat je voldoet aan de voorwaarden.  

Goed onderwijs is één van de belangrijkste dingen die je kinderen kunt geven. Het is dan ook niet zo raar dat leerkrachten een essentiële rol in het dagelijks leven van hun leerlingen vervullen. Als onderwijsassistent help je de leerkracht waar mogelijk en begeleid je leerlingen die dat nodig hebben. Ook jouw rol is dus onmisbaar. Als je graag met kinderen werkt en een verschil wilt maken in hun leven, dan is de opleiding Onderwijsassistent jou op het lijf geschreven.

Als onderwijsassistent:

 • werk je ter ondersteuning en onder verantwoordelijkheid van de groepsleerkracht;
 • begeleid je leerlingen onder andere bij rekenen, taal, het aanleren van sociaal gedrag en gymactiviteiten;
 • ondersteun je de leerkracht bij het organiseren van activiteiten zoals sportdagen, uitstapjes, feestjes of ouderavonden;
 • begeleid je leerlingen met een specifieke zorgbehoefte (passend onderwijs).

Waar werk je?

Je kunt aan de slag op een basisschool, maar ook in het speciaal onderwijs. De opleiding vormt tevens een mooie opstap naar het hbo. Tijdens de opleiding besteden we extra aandacht aan rekenen en taal, zodat je goed in staat bent de reken- en taaltoetsen in het eerste jaar van de pabo te halen.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

Om deze opleiding in de BBL variant te kunnen volgen heb je al een leerwerkplek bij een geaccrediteerde onderwijsinstelling voor minimiaal 16 uur per week. Daarnaast ga je twee dagdelen per week naar school.  

Keuzedelen

Lees hier meer over de keuzedelen waar je uit kunt kiezen en de inhoud ervan.

Waarom kies je voor het Regio College?

Beroepsopleidingen van het Regio College staan helemaal in het teken van de praktijk. Als beginnend onderwijsassistent leer je bij ons hoe jouw toekomstige baan er in de praktijk uitziet en ontwikkel je de kennis en vaardigheden die je straks in je werk nodig hebt.

Verder leren?

Het aantal werkplekken voor onderwijsassistenten is beperkt; het advies is om door te stromen naar een hbo-opleiding, zoals de Pabo, SPH of Pedagogiek.

Toelatingseisen BBL

 • een vmbo-diploma kl, gl of tl;
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • rekenen/wiskunde in je pakket heeft de voorkeur;
 • voldoende Engels en Nederlands niveau;
 • voor BBL ben je 18 jaar of ouder en werk je minimaal 16 uur per week bij een basisschool; 
 • je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek en je maakt met je werkgever afspraken over het volgen van de opleiding et cetera.

Startdata

Augustus/september
(De opleiding gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen. Je moet als je wilt starten een werkplek hebben.)

Duur

2 jaar.

Plaats

Purmerend

Opleidingskosten

 • vanaf 18 jaar betaal je het landelijk vastgestelde cursusgeld;
 • de kosten voor opleidingsgebonden leermiddelen bedragen ± € 582 (incl. de verplichte VOG, Verklaring Omtrent het Gedrag);
 • er is een vrijwillige bijdrage voor extra activiteiten van € 40;
 • heb je nog geen laptop? Dan moet je deze aanschaffen om de opleiding te kunnen volgen.

Meer uitleg over je opleidingskosten vind je hier.

Een dagdeel meelopen Meld je aan Stel een vraag Vind je opleiding Wij helpen je graag!Wij helpen je graag!ProefstuderenTijdelijk niet mogelijk ProefstuderenStuderen in Purmerend?Lees hier meer!Studeren in Purmerend?Brochure 2020-2021 downloadenBrochure 2020-2021 downloadenChaima Chador, onderwijsassistentUitblinker 2016Chaima Chador, onderwijsassistent